Een kijkje bij... de vaccinatiemiddag!

Twee keer per jaar is er een vaccinatiedag of –middag. Dan worden er veel kinderen tegelijkertijd uitgenodigd voor een inenting. Kinderen van 9 jaar komen voor de DTP en BMR prik en meisjes van 13 worden uitgenodigd voor de HPV vaccinatie. Wat komt er allemaal kijken bij zo’n vaccinatiemoment? We nemen een kijkje achter de schermen bij de vaccinatiemiddag op 2 oktober 2018!

De vaccinatiemiddag begint pas om 12:00 uur, maar al vanaf 9:00 uur zijn medewerkers van het CJG bezig met de voorbereidingen. Alle spullen zijn al van tevoren verzameld en in dozen gesorteerd. Met elkaar worden de dozen uit het magazijn gesjouwd. Dankzij een busje van Welzijn Capelle kunnen de dozen snel en makkelijk worden vervoerd naar de sporthal, wat op deze regenachtige dag erg welkom is!

Opgestapelde dozen met alle spullen voor de vaccinatiedag De dozen worden in het busje geladen

Eenmaal in de sporthal worden de dozen weer uitgeladen en worden alle spullen netjes op hun plek gezet. Er wordt ook een speciaal plekje ingericht voor kinderen die extra angstig zijn.

Na een tijdje worden de vaccins geleverd, in grote koelboxen. Voor de deur staat een speciale koelauto van het RIVM, die ervoor zorgt dat de vaccins goed blijven.

Tijdens alle voorbereidingen komen ook de EHBO-medewerkers binnen. Zij staan paraat als er kinderen zijn die niet goed worden, bijvoorbeeld als ze flauwvallen van de spanning.

Alle dozen worden uitgepakt De sporthal wordt ingericht. Tafels, stoelen en schermen worden neergezet.

Voor alle kinderen die straks hun prik hebben gehad, ligt er een mooi diploma klaar. Ook mogen ze een lekkere banaan of een mandarijntje meenemen. Dik verdiend!

Dozen met mandarijntjes en bananen. Het diploma wat kinderen na de prik krijgen. 'Je bent een topper!' staat op het diploma.

Voordat alle kinderen komen, is er nog een laatste briefing. De planning wordt doorgenomen en er wordt nog even benoemd wie waar verantwoordelijk voor is. Ook wordt verteld hoe veel kinderen er vandaag verwacht worden. Dat zijn er deze keer extra veel, want ook de nieuwe meningokokken vaccinatie wordt gegeven.

Als alles voor iedereen duidelijk is, kan er gestart worden. Iedereen staat klaar op zijn of haar plek: medewerkers die ouders en kinderen naar de juiste vaccinatietafel verwijzen, vaccinatiekaarten afstempelen en vragen beantwoorden. Maar ook medewerkers die angstige kinderen begeleiden, de digitale administratie verzorgen en natuurlijk de verpleegkundigen en artsen die de vaccinaties geven. Vanaf 12:00 uur komen de eerste kinderen binnen.

Aan het einde van de middag, rond 17:00, zijn de laatste kinderen geweest en worden alle spullen weer netjes opgeruimd. Na een centrale afsluiting waarin de ervaringen van de dag nog even worden besproken, zit de vaccinatiemiddag er rond 18:00 uur weer op. Met een voldaan gevoel naar huis!

Deel dit artikel: