Een fijne en veilige kraamtijd tijdens de corona-crisis: 10 tips

Het liefst wil je je baby vol trots aan je familie en vrienden laten zien, maar nu het coronavirus in Nederland is kan dat niet. Dat is natuurlijk niet leuk, maar met deze tips van ‘Ouders van Nu’ heb je hopelijk alsnog een fijne én veilige kraamtijd.

Tip 1: Kraamvisite wordt raamvisite

De kraamweek staat in het teken van herstellen en wennen aan elkaar. Door de corona-crisis heb je daar nu juist de tijd voor. Van ongewenst bezoek heb je nu geen last. Ben je er klaar voor om je baby aan de wereld te laten zien? Nodig je familie en vrienden dan uit om je kind te bewonderen door het raam.

Tip 2: Maak er toch een feestje van

Kraambezoek ontvangen is nu geen goed idee, maar dat maakt de geboorte van je kind niet minder feestelijk. Dus zorg voor slingers, ballonnen, beschuit met muisjes… en wat denk je van een leuke aankondiging op het raam of de voordeur? Zo weet iedereen in de buurt alvast dat er een klein wonder geboren is. Natuurlijk had het leuker geweest als je ook bezoek kon ontvangen in je feestelijk versierde huis, maar een feestje met zijn drietjes (of hoe groot je gezin nu ook mag zijn) is minstens zo bijzonder. Want één ding is zeker: deze bijzondere kraamtijd vergeet je nooit meer.

Tip 3: Gepaste afstand en schone handen

Besluit je ondanks de adviezen om je (schoon)ouders of andere mensen die je echt niet kunt missen toch op kraambezoek te laten komen? Maak van tevoren duidelijke afspraken om het kraambezoek veilig te houden. Dat betekent maximaal twee mensen tegelijk, goed de handen wassen en op gepaste afstand (minimaal 1,5 meter) blijven. De baby vasthouden of jou feliciteren met een dikke knuffel zit er nu helaas even niet in. Voelt iemand zich verkouden of grieperig, vraag ze dan om thuis te blijven en later een nieuwe afspraak te maken. Over een paar dagen of weken is de baby nog steeds schattig.

Tip 4: Kraamzorg

Op dit moment krijgen veel kersverse ouders ondanks het coronavirus nog hulp van een kraamverzorgster. Maar ook hiervoor gelden ‘corona regels’. Er mag bijvoorbeeld geen kraamvisite komen als de kraamverzorgende op dat moment bij je in huis is. Dat geldt ook voor bezoekers die geen ziekteverschijnselen hebben. Omdat de maatregelen regelmatig worden aangepast, kan je hierover het beste contact opnemen met jouw kraamzorg organisatie.

Tip 5: Videobellen

Zou je normaal gesproken een paar vrienden of familieleden tegelijkertijd op kraamvisite laten komen? Nodig ze uit voor een videogesprek, bijvoorbeeld via FaceTime, Zoom of Houseparty. Videobellen is een gezellige en veilige manier om in contact te blijven, trots je baby te laten zien en te vertellen over je leven als kersverse moeder/vader. Extra leuk als iedereen dan beschuit met muisjes eet om de digitale kraamvisite compleet te maken 😉 !

Tip 6: Social media

Ben je bang dat je straks de hele dag bezig bent met videobellen en zie je dat niet zitten, maar wil je toch graag iedereen op de hoogte houden van hoe het met jou en je kind gaat? Houd dan online een ‘dagboek’ bij op Facebook of Instagram. Deel dagelijks een foto en hoe het met jullie gaat. Extra leuk als je dit doet op een speciaal account. Let daarbij wel op de privacy van jou en je kind: let goed op wie de foto’s kan zien.

Tip 7: Doe online boodschappen

In deze corona-tijd zijn we extra blij dat online boodschappen doen mogelijk is. Ook in de kraamtijd is dit handig. Jij en je partner kunnen veilig binnen blijven als jullie de boodschappen bestellen. Houd er wel rekening mee dat jullie bestelling nu bij de voordeur wordt bezorgd, dus zorg ervoor dat er op dat moment iemand is die alles voor je naar binnen kan sjouwen. Wacht niet met bestellen tot alles bijna op is, want de levertijd kan nu iets langer zijn.

Tip 8: Vraag de buren om hulp als dat nodig is

Gaan de luiers sneller op dan je dacht en is wachten op de online boodschappen geen optie? Of blijkt koken met een pasgeboren baby een uitdaging? Durf om hulp te vragen als je dat nodig hebt.

Tip 9: Pas het geboortekaartje aan

Je verwacht het misschien niet, maar sommige mensen zien het geboortekaartje als een uitnodiging om langs te komen. Zelfs als dat geen goed idee is. Helemaal niet erg dus als de kaartjes wat later de deur uitgaan. Moet je de kaartjes nog laten drukken? Pas het kaartje aan, bijvoorbeeld door een telefoonnummer toe te voegen waar mensen naar kunnen appen voor felicitaties, plannen van een (video)bel-afspraak of een eerste ontmoeting via het raam.

Tip 10: Organiseer op een later moment een kraamfeest

Baal je er erg van dat de kraamvisite-plannen nu niet door kunnen gaan? Organiseer op een later moment een kraamfeest, zodat al jullie dierbaren samen komen om jullie baby te bewonderen. Of dit over een paar weken of pas over een paar maanden is: het blijft speciaal om je kind aan de wereld te laten zien.

De eerste weken met je baby zijn magisch en pittig tegelijk, coronavirus of niet. Geniet daarom zo veel als je kan van deze gekke, bijzondere en emotionele periode. Probeer ook de voordelen te zien van deze rare tijd. Je partner is waarschijnlijk veel meer thuis dan je had durven hopen en je hebt nu veel tijd samen als kersvers gezin. Veel tijd om je baby vast te houden en te knuffelen!

Bron: Ouders van Nu

Deel dit artikel: