Tips voor als je het altijd druk hebt

Heb jij het altijd erg druk? Staat je agenda vol met afspraken en verplichtingen? Dat kan zorgen voor een gestrest gevoel. De vakantie is een mooie tijd om hier eens goed naar te kijken. Hoe kun je het beste plannen en hoe maak je keuzes? 

Ken je grenzen

Vind jij je leven veel te druk? Bedenk dat je er zelf iets aan kunt doen. Leer je eigen grenzen kennen en durf nee te zeggen. Dus kies voor één feestje op een avond, in plaats van drie. En kies voor op tijd naar bed gaan na je bijbaan, in plaats van nog uit te gaan.

Maak keuzes

Je kan veel druk voelen omdat je rekening moet houden met de agenda’s van school, werk, sport, familie en vrienden. Het is soms lastig om goede keuzes te maken. Kijk eerst naar wat het belangrijkste is. Welke dingen kunnen niet wachten? Zorg ook voor een goede afwisseling. Het is bijvoorbeeld belangrijk om naast je school en bijbaan genoeg te kunnen ontspannen. Bepaal op deze manier welke dingen voor jou het belangrijkst zijn en maak een planning.

Houd wat ruimte over

Goed plannen is belangrijk. Maar houd altijd wat ruimte vrij in je agenda. Het komt vaak voor dat er op het laatste moment nog iets tussen komt. Of dat je langer bezig bent met huiswerk dan je dacht. Dan is het fijn als je daar ruimte voor hebt. Zo heb je minder last van stress. En het is ook fijn als je ruimte over hebt voor spontane dingen. Of om lekker te ontspannen!

Tips
  • Denk aan jezelf. Soms is het beter om even tijd voor jezelf te nemen, in plaats van altijd maar weer op stap te gaan.
  • Zeg op tijd nee. Wacht niet tot het laatste moment. Dan is het extra vervelend om “nee” te moeten zeggen.
  • Gebruik een (digitale) agenda en maak een planning. Dat geeft je overzicht en zorgt ervoor dat je minder stress hebt.
  • Houd in de gaten welke dingen het belangrijkst zijn. Soms is het lastig om te kiezen tussen wat je leuk vindt en wat nodig is. Soms moet je bijvoorbeeld nee zeggen tegen vrienden, omdat school op dat moment belangrijker is.
  • Probeer één ding tegelijk te doen. Leg je telefoon bijvoorbeeld weg als je huiswerk gaat maken. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld drie kwartier leert en daarna een kwartier je berichten/socials checkt.

In een vakantie heb je vaak meer rust en tijd om hier goed naar te kijken. Bepaal welke dingen voor jou het belangrijkst zijn. Zo weet je straks na de vakantie goed welke keuzes je kunt maken.

Bron: Infovoorjou.nl

Deel dit artikel: