Een coronatest doen: tips & info

Ieuw! Ben je verkouden? Dan moet je je laten testen. Maar hoe moet dat nou? Een jongere die al een paar keer een coronatest moest doen, vertelt jullie hieronder hoe dat gaat.

Stap 1: Bellen naar de GGD

“Als je symptomen krijgt van het coronavirus moet je eerst bellen naar de GGD (de corona lijn). Aan de telefoon vragen ze naar hoe je heet, je klachten en je BSN-nummer (te vinden op je ID kaart). Dan spreken ze de locatie, datum en tijd met je af.”

Stap 2: De coronatest

“Je bent aan de beurt. Doe je mondkapje van tevoren op. Als je aankomt bij de testlocatie moet je je aanmelden dat je er bent. Je krijgt een buisje in een plastic zakje en dat moet je meenemen naar binnen. Daar moet je waarschijnlijk nog even wachten. Als je aan de beurt bent, ga je op een stoeltje zitten en moet je je neus eerst goed snuiten. Dan vragen ze of je je mond open wilt doen. Met een ijsstokje houden ze je tong uit de weg en ze rollen met een watten staafje achter in je mondholte. Je kan hiervan gaan kokhalzen. Dan vragen ze je om recht vooruit te kijken en gaan ze met een ander wattenstaafje je neushote in. Bij sommige mensen doet het pijn en anderen voelen er haast niks van (als je in een auto zit gebeurt dit alles ook, maar dan niet op het stoeltje).”

Stap 3: De uitslag

“Je krijgt voor je vertrekt te horen dat je binnen moet blijven tot je de testuitslag hebt. Die heb je meestal binnen 48 uur. Vaak krijg je een telefoontje, maar het komt ook op je DigiD te staan (als je die hebt), dat is meestal wel binnen een dag.”

Bang voor de test? Lees deze tips

Moet je een coronatest doen, maar vind je dat heel spannend? Deze tips kunnen helpen.

  1. Probeer te ontspannen. Als je lichaam heel gespannen is, kan dat de test alleen maar lastiger maken. Tips: adem rustig door je neus, laat je schouders hangen en probeer eraan te denken dat het zo weer voorbij is. Of denk aan iets leuks.
  2. Wattenstaafje in je keel: leg je handen op je buik. Je handen zorgen ervoor dat je goed op je ademhaling kunt focussen. Haal nog eens diep adem en blijf ‘aaaa’ zeggen tot de GGD-medewerker het wattenstaafje weer uit je mond haalt. Je zult merken dat het makkelijker gaat dan wanneer je niets zegt, omdat je keel verder opengaat.
  3. Wattenstaafje in je neus: wanneer het wattenstaafje je neus binnengaat, is het net zoals bij je keel belangrijk om op je ademhaling te letten. Als je je handen weer op je buik legt, kan je proberen op je ademhaling te focussen in plaats van op de test zelf. Denk goed na of je het prettiger vindt om door je neus of door je mond te ademen, want dat is iets dat per persoon kan verschillen. Probeer niet te veel aan het wattenstaafje te denken, maar denk vooral aan iets leuks. Je kan een beetje last krijgen van trekkende of tranende ogen, dus het kan fijn zijn om je ogen dicht te doen tijdens deze test.
  4. Ben je bang voor de pijn in je neusholte? Het kan helpen om ergens in te knijpen. Neem dan iets mee waar je in kunt knijpen.
  5. Ervaringen van anderen lezen of horen kan ook helpen. Heeft iemand die je kent al een keer een test gedaan? Vraag aan hem of haar hoe dat was. De meeste mensen vinden het meevallen.

We wensen je heel veel succes als je een coronatest moet doen! En onthoud: het is zo weer voorbij.

Bronnen tips: Margriet, RTL nieuws

Deel dit artikel: