Duimen afleren: tips

Sommige kinderen hebben de gewoonte om op hun duim of vingers te zuigen. De meeste kinderen houden op met duimen als ze een jaar of 4 zijn, maar soms duurt het wat langer. Hieronder vind je tips om het duimen af te leren.

Waarom is het belangrijk om duimen af te leren?

Er zijn kinderen die (een stukje van) hun duim of vinger in hun mond hebben als ze zich concentreren of als iets spannend is. Als dat af en toe gebeurt en maar eventjes, is dat niet zo erg. Maar als je kind duimt of op de vingers zuigt, is het heel belangrijk om dat af te leren. Kinderen die duimen lopen het risico dat hun tanden scheef gaan staan en het gehemelte vervormt. Ook de stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak kan veranderen. Daarnaast krijgen kinderen die duimen eerder last van verkoudheid en oorproblemen doordat ze meer door de mond ademen. Ook kan je kind op school gepest worden.

Tips om het duimen af te leren

Leg je kind uit dat het belangrijk is om het duimen af te leren. Veel kinderen willen het zelf ook graag afleren, maar vinden dat heel moeilijk. Lees onderstaande tips.

Kies een rustig moment

Als je kind gespannen is, zal hij of zij het heel moeilijk vinden om te stoppen met duimen. Staat je kind er open voor, maak dan samen afspraken over hoe te minderen. Kijk bijvoorbeeld of het hem of haar lukt om overdag niet meer te duimen.

Blijf positief

Probeer het zo positief mogelijk te doen en toon begrip voor hoe moeilijk het is. Prijs je kind voor de vooruitgang die hij of zij maakt. Als je kind zelf met een voorstel komt om te stoppen met duimen, is dat een compliment waard. Probeer het plannetje vooral uit!

Geef troost

Geef je kind ook andere vormen van rust en troost op het moment dat hij of zij normaal duimt. Neem hem of haar bijvoorbeeld even op schoot of ga een spelletje doen.

Hulpmiddelen
  • Je kunt je kind helpen met afwennen door een (vrolijke) pleister op zijn of haar duimen te plakken.
  • ‘s Nachts duimen is moeilijker om af te leren. Een sokje of handschoen kan hierbij helpen. Dat moet je kind heel bewust afdoen om te kunnen duimen. Met dat bewustzijn kan hij of zij ook besluiten om het niet te doen.
  • Het geven van een sticker voor elke dag dat je kind niet heeft geduimd, kan helpen.

Bronnen: Opvoedinformatie Nederland, Ouders van Nu

Deel dit artikel: