Thuis met kinderen: tips en handige links

De scholen zijn dicht in verband met het coronavirus. Het kan best een uitdaging zijn, al die weken met de kinderen in huis. Hieronder vind je een verzameling van tips: hoe je het coronavirus uitlegt aan je kinderen, hoe je om kunt gaan met de nieuwe thuissituatie, hoe je de kinderen thuis kunt vermaken, hoe je thuis kunt werken als je kinderen hebt, tips voor als je gescheiden bent, voor als je zwanger bent en tips voor als je kind bijvoorbeeld autisme heeft.

Het coronavirus uitleggen aan kinderen

Hoe kan je de situatie rondom het coronavirus op een begrijpelijke manier uitleggen aan je kinderen?

Omgaan met de nieuwe thuissituatie

Voor kinderen kan het lijken alsof het één grote vakantie is. Toch voelen kinderen ook aan dat het een ongewone situatie is en hebben ze behoefte aan duidelijkheid. Probeer met je kinderen vooral te zoeken naar die duidelijkheid, want voorspelbaarheid geeft kinderen een veilig gevoel. Dat is wat hen helpt om met deze situatie om te gaan.

Tips voor omgaan met kinderen die drie weken thuis zijn:

  • Geef je kind regelmaat en duidelijkheid.
  • Maak als gezin afspraken over wanneer er schoolwerk wordt gedaan en wanneer er tijd is voor andere activiteiten.
  • Maak een lijstje met dingen die je kunt doen in en om het huis, zodat je kinderen dit lijstje kunnen pakken als ze zich vervelen en een activiteit kunnen kiezen.
  • Maak samen met je kinderen een schema voor de dag of week, zodat zij weten wat er op de planning staat. Hang het schema zichtbaar op in huis.
  • Probeer je kind zo veel mogelijk naar buiten te laten gaan en fysiek te laten bewegen (uiteraard rekening houdend met de voorzorgsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus).
  • Hoewel het heel verleidelijk kan zijn om je kinderen vooral ‘online’ te laten gaan, probeer dit te beperken zodat er voldoende afwisseling is op een dag.
  • Praat met je kind over deze situatie, dat het voor iedereen ‘wennen’ is en dat het vooral fijn is om het met elkaar ‘goed’ te hebben.

Deze tips zijn gebaseerd op dit artikel uit Parool met tips van ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont.

Ook het Nederlands Jeugdinstituut deelt tips voor ouders om met de nieuwe thuissituatie om te gaan. Klik hier om de tips van het Nederlands Jeugdinstituut te lezen.

De kinderen drie weken thuis vermaken

Veel scholen geven werk mee wat thuis gedaan kan worden. Daarnaast zijn er online veel tips te vinden voor (leerzame) activiteiten. Kijk bijvoorbeeld eens op deze websites of social media accounts:

Heb je jonge kinderen? Deze periode kan een goed moment zijn om je kind zindelijk te maken. Lees meer over zindelijkheid in onze online folder.

Ben je zelf ook thuis en kan je niet vanuit huis werken? Of weet je niet goed wat te doen met de vrije tijd die je hebt, nu sociale ontmoetingen beperkt zijn? Een mooi moment om je huis eens goed schoon te maken. Nu.nl geeft tips welke schoonmaakklusjes je het beste kunt aanpakken.

Thuis werken als je kinderen hebt

Veel werknemers wordt gevraagd om de komende weken thuis te werken. Als je kinderen ook thuis zijn, kan dat een hele uitdaging zijn.

Tips om thuis te werken als gezin:

  • Probeer afspraken te maken wie op welke plek in huis werkt.
  • Stem met elkaar af wanneer mama of papa beschikbaar is voor de kinderen en houd je aan deze afspraken.
  • Spreek onderling af hoe lang de werkdag duurt. De hele dag doorwerken is vaak niet handig en kost veel energie.
  • Bespreek met de kinderen wanneer ze iets aan papa of mama kunnen vragen.
  • Maak ook tijd voor ontspannende activiteiten met elkaar. Maak het gezellig: doe spelletjes met elkaar, bedenk ‘challenges’, enzovoort. Kijk voor meer tips onder het kopje ‘De kinderen drie weken thuis vermaken’.

Heb je jonge kinderen? Op de website van Mama Enzo vind je tips voor thuis werken met jonge kinderen.

Tips voor gescheiden ouders

Nu de kinderen drie weken thuis zijn, moet je als ouders ook meer samenwerken. Villa Pinedo geeft deze tips voor gescheiden ouders:

  • Zie je ex-partner als de ouder van jouw kind. Richt je op samenwerken in de komende weken en probeer je woede of irritatie even los te laten. Jullie hebben elkaar nodig om jullie kind en jullie zelf de komende weken zo min mogelijk stress te laten ervaren.
  • Wees zo aardig mogelijk voor jezelf. Wanneer je vriendelijker naar jezelf bent, bijvoorbeeld als je je geduld wat vaker verliest de komende weken, zal je ook rustiger op je kind en ex-partner reageren.
  • Vraag om hulp. In deze tijd kunnen we juist leren om hulp te vragen. Je omgeving wil vast helpen en als je vraagt wat je nodig hebt, kunnen zij geven wat je nodig hebt.
  • Laat je kind (vanaf 10 jaar) weten dat hij of zij zich kan aanmelden voor een online buddy van Villa Pinedo. Je kind kan ook steun vragen op het forum van Villa Pinedo. Klik hier om naar de website van Villa Pinedo te gaan.

Om gescheiden ouders in deze tijd te ondersteunen, biedt Villa Pinedo hun online training ‘Aan alle gescheiden ouders’ van €97,- tot 6 april 2020 kosteloos aan. Villa Pinedo wil ouders graag een handje helpen om de samenwerking makkelijker te laten verlopen deze weken. Klik hier voor meer informatie over de training. Je kunt ook tips vragen op het forum voor ouders. Klik hier om naar het forum te gaan.

Tips voor zwangere vrouwen

Ben je zwanger? Dan kan je veel vragen hebben over het coronavirus. In dit artikel van ‘Ouders van Nu’ geven een GZ-psycholoog en verloskundige antwoord op veel gestelde vragen van zwangere vrouwen.

Lees ook dit artikel van ‘Ouders van Nu’ over een fijne en veilige kraamtijd, ondanks de coronacrisis.

Tips voor kinderen met o.a. autisme

Veel kinderen en jongeren zitten vol met vragen en angsten over het coronavirus. Dat is heel begrijpelijk. Maar hoe creëer je weer rust en duidelijkheid in het hoofd van een kind met autisme? Op de website van ‘Autismehuis’ vind je handige tips.

Een laatste tip

Nog één belangrijke tip: wees niet te streng tegen jezelf als ouder en naar andere ouders. We doen allemaal ons best om van de komende weken het beste te maken!

Probeer met elkaar als gezin ook met humor naar deze situatie te kijken en te bedenken wat het jullie allemaal oplevert. Denk aan: meer aandacht voor elkaar, mama of papa die ook juf of meester ‘speelt’, spelen met jullie kinderen, naar buiten…

… misschien is je kind straks wel weer heel blij als hij of zij naar school mag ?!

Deel dit artikel: