Tandenpoetsen

Download de folder 'Tandenpoetsen' via de button 'Downloaden'. Kan je de tekst in de folder niet goed lezen omdat je bijvoorbeeld een hulpprogramma gebruikt? Hieronder vind je de tekst uit de folder.

Maak je kind op een speelse manier vertrouwd met tandenpoetsen. Dat kun je doen door er dagelijks een herkenbaar ritueel van te maken. Het eerste tandje van je kind breekt meestal door als hij of zij tussen de 5 en 9 maanden is.

Tips

  • Begin te poetsen zodra de tandjes doorkomen, dit begint al bij het eerste tandje wat doorkomt
  • Poets 1 keer per dag. Doe dit het liefst ‘s avonds voordat je kind naar bed gaat
  • Let er op dat je kind niet na het tandenpoetsen nog een fles krijgt, want dan heeft het poetsen weinig nut. Water kan natuurlijk geen kwaad
  • Vanaf 2 jaar is het advies 2 keer per dag tandenpoetsen met de juiste fluoridetandpasta, afhankelijk van de leeftijd
  • Gebruik een peutertandenborstel met zachte haren. De kleine borstel komt gemakkelijk bij alle tanden en kiezen. Druk niet te hard
  • Maak tussen 2 en 3 jaar de eerste afspraak bij de tandarts
  • Laat je kind in de spiegel kijken, zodat hij of zij kan zien wat er gebeurt
  • Maak tandenpoetsen leuk. Tijdens het poetsen kun je een verhaaltje vertellen, een liedje zingen, tellen of muziek aanzetten. Kies iets dat 2 minuten duurt!
  • Het is belangrijk om ‘s avonds na te poetsen tot je kind 10 jaar is

Peutertandpasta

De hoeveelheid fluoride in fluoridepeutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. Fluoride is een natuurlijke stof die het glazuur harder maakt, waardoor het minder kwetsbaar is. Maar als een jong kind te veel fluoride binnenkrijgt, heeft dit juist negatieve gevolgen voor het gebit. Stap vanaf 5 jaar over op fluoridetandpasta voor volwassenen. Je kunt ook tandpasta gebruiken waar ‘kinder’ of ‘junior’ op staat. Kijk dan naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar).

Maximaal 7 zoetmomenten

Het gebit kan zo’n 7 zoetmomenten op een dag aan. Dat zou inhouden: ontbijt, lunch, avondeten en 4 tussendoortjes. Ook fruit wordt gezien als een tussendoortje, aangezien het van nature suikers bevat. Probeer het drinken van vruchtensappen en dergelijke samen te laten vallen met fruit of een ander zoetmoment. Zo beperk je een nieuwe aanslag op de tanden van je kind.

Hoe poets je je tanden?

Poets in een vaste volgorde volgens de 3 B’s: Binnenkant, Buitenkant, Bovenkant. Zet de tandenborstel recht op de tanden. Poets zachtjes en maak korte heen- en weergaande bewegingen. Als je een vaste volgorde aanhoudt, leer je je kind systematisch poetsen. Poets altijd de rand van het tandvlees ook mee.

Napoetsen: zorg ervoor dat je goed zicht in de mond hebt en er voldoende steun is voor het hoofd van je kind als je (na)poetst.