Opgroeien met het CJG: 8 maanden

Download de nieuwsbrief 'Opgroeien met het CJG: 8 maanden' via de button 'Downloaden'. Kan je de tekst in het bestand niet goed lezen omdat je bijvoorbeeld een hulpprogramma gebruikt? Hieronder vind je de tekst uit de nieuwsbrief.

Beste ouder(s)/verzorger(s). Je kind is rond de 8 maanden oud. In deze nieuwsbrief geven we handige informatie die past bij deze leeftijd. Door op de gekleurde woorden te klikken kom je bij meer informatie over dit onderwerp.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van kinderen kent verschillende mijlpalen. Kinderen leren zitten, kruipen, staan, lopen, rennen, huppelen en fietsen. Als ze opgroeien, komen daar telkens nieuwe activiteiten bij.

Rond deze leeftijd zal je kind waarschijnlijk al rollen, tijgeren of zitten. En misschien zelfs al kruipen op handen en knieën of zich optrekken tot staan. Elk kind heeft zijn eigen tempo, maar als ouder kun je je kind wel aanmoedigen.

Dat kan je doen door je kind te helpen, bijvoorbeeld door een kleed op de vloer te leggen waardoor je kind makkelijker kan tijgeren of kruipen. Daarnaast kan je je kind aanmoedigen om te gaan kruipen door een speeltje bij hem of haar in de buurt te leggen waar je kind net niet bij kan. Je kind zal het willen pakken en daardoor moedig je hem of haar aan om te gaan kruipen.

Als je kind al goed kan zitten, is het weggooien van een speeltje een goede oefening van de fijne motoriek. Je oefent hiermee het loslaten. Daarna geef je het speeltje weer aan en zo ontstaat er een spelletje.

Veel praten tegen je kind is in deze fase ook belangrijk. Je kind begrijpt al veel van wat er gezegd wordt en leert hierdoor veel. Het contact
wat je hierdoor met je kind hebt, is natuurlijk heel mooi.

Lees meer over de ontwikkeling van je baby

Tijd voor een beker

Nu je baby 8 maanden oud is, is de kans groot dat je kind de eerste tandjes heeft. Hier is geen vaste leeftijd voor, het ene kind krijgt ze al vroeg en een ander pas rond het eerste jaar.

Het is belangrijk om vanaf de eerste tandjes te gaan poetsen. Dit kan met een baby tandenborstel en een klein beetje peutertandpasta.

Je kind zal zich ook meer laten horen, hij of zij gaat volop geluidjes maken en brabbelen. Om de mondmotoriek te stimuleren kun je gaan oefenen met het drinken uit een open bekertje, dit is goed voor de mondspieren en de taal-/spraakontwikkeling. Het geven van vaste voeding met een lepeltje of vorkje helpt hier ook bij. In het groeiboekje en op de website van het Voedingscentrum vind je volop informatie over voeding.

Meer informatie over mondverzorging

Eten vanaf 8 maanden

Veel kinderen zullen rond 23:00 uur nog een fles- of borstvoeding krijgen. Nu je kind steeds meer mee gaat eten zoals brood, warm eten, zuivel, fruit en opvolgmelk is een voeding rond 23:00 uur niet meer nodig. Probeer overdag op vaste tijden te eten zoals ontbijt, lunch en avond eten. Je kind heeft nog 500-600 cc opvolgmelk nodig op deze leeftijd. Voor drinken tussendoor is water een goede keuze.

Het Voedingscentrum heeft hiervoor richtlijnen. Je kunt deze richtlijnen online vinden, maar ook in je groeiboekje en bij het onderwerp vaste voeding op onze website. Handig voor op de koelkast of bij het aanrecht!

Kiekeboe

De wereld wordt steeds een stukje groter, je kind gaat op ontdekking. Jij als ouder/verzorger bent vertrouwd en biedt hierdoor veiligheid. Dat is op deze leeftijd heel belangrijk. Als je kind jou niet ziet of kwijt is, kan hij of zij in paniek raken en dat levert veel stress op. Midden in de nacht kan je kind hier ook ineens last van hebben: als hij of zij wakker wordt ben je er niet en dat kan reden zijn om te gaan huilen. Om je kind te leren dat als je weggaat, je ook weer terug komt, kun je spelletjes doen. Een voorbeeld van zo’n spelletje is kiekeboe spelen. Maar ook blijven praten met je kind terwijl je even in een andere kamer bent, kan helpen. Je kind hoort je wel, maar ziet je niet.

Meer informatie over ’s nachts wakker worden en scheidingsangst

Veiligheid in en om het huis

Je kind is volop aan het ontwikkelen en rolt, tijgert of kruipt overal heen. Over de veiligheid heb je vast al eens nagedacht, maar nu is het echt tijd om te kijken of je huis veilig is: staan de box en het bedje bijvoorbeeld al laag, hangen er geen snoeren of kleedjes waar je kind zich aan op wil trekken? Tip: kruip zelf eens door je huis om te kijken waar het ‘gevaarlijk’ is.

En weet je wat je moet doen als je kind hete thee over zich heen krijgt of een blaadje van een plant op eet?

Meer informatie vind je op onze website, www.veiligheid.nl en www.brandwondenstichting.nl

Volgende afspraak op het consultatiebureau

De volgende afspraak op het consultatiebureau is als je kind 11 maanden oud is. Op deze leeftijd krijgt je kind twee inentingen: de DKTP-Hib-HepB inenting en de pneumokokken inenting. Deze vaccinaties heeft je kind al eerder gehad toen hij of zij 2, 3 en 4 maanden oud was. Vergeet je groeiboekje en vaccinatiepapieren niet mee te nemen!

Heb je nog geen afspraak gemaakt voor 11 maanden of heb je eerder vragen, dan kun je bellen naar 010 - 24 23 200 of mailen naar afsprakenlijnjgz@cjgcapelle.nl

Zie het RIVM vaccinatieschema voor meer informatie over vaccinaties.

Tussendoor vragen?

Zijn er tussendoor vragen of wil je een keer langs komen om je kind te wegen en te meten? Je bent van harte welkom bij één van onze inloopspreekuren. Kijk op onze website voor tijden en locaties.