Jonge mantelzorger 12 t/m 18 jaar

Download de folder 'Jonge mantelzorger 12 t/m 18 jaar' via de button 'Downloaden'. Kan je de tekst in de folder niet goed lezen omdat je bijvoorbeeld een hulpprogramma gebruikt? Hieronder vind je de tekst uit de folder.

Is er bij jou thuis iemand verslaafd, ziek, depressief of gehandicapt? Zorg je voor hem of haar? Moet je thuis vaak meehelpen? Maak je je daardoor zorgen? Dan ben jij een jonge mantelzorger.

Het kan fijn zijn om voor iemand te zorgen, maar soms is het ook best zwaar. Bijvoorbeeld als je...

  • Je zorgen maakt
  • Verdrietig bent
  • Je eenzaam voelt
  • Je boos bent

Hieronder vind je tips en informatie.

Geef aan wanneer het te veel is

Misschien kunnen mensen in je omgeving taken van je overnemen. Dat is niet egoïstisch of gek, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Dan kunnen we samen met jou op zoek gaan naar iemand om je te helpen, bijvoorbeeld een vrijwilliger van de vrijwillige thuishulp.

Zoek steun

Je bent altijd welkom bij het CJG om vragen te stellen of om over je zorgen te praten. We willen graag naar je luisteren en samen met jou op zoek gaan naar eventuele oplossingen. Je kunt ons bellen of e-mailen, maar ook langskomen tijdens één van onze spreekuren. Op iedere school is er een jeugdverpleegkundige met wie je kan praten over je zorgen. Klik hier voor onze contactgegevens.

Je kunt ook bij de mantelzorglijn van Mezzo (Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg) terecht met vragen: 0900 20 20 496, tussen 9.00 en 13.00 uur.

Deel je zorg

Praat over je thuissituatie met iemand die je vertrouwt. Dat kan heel fijn zijn. Denk bijvoorbeeld aan een familielid, vriend of vriendin.

Bespreek het op school

Vertel je mentor of vertrouwenspersoon over je thuissituatie. Docenten begrijpen het dan beter als je huiswerk een keer niet af is, je te laat op school bent of met je gedachten niet bij de les bent.

Blijf leuke dingen doen

Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is heel belangrijk!

Zoek informatie

Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Stel je vraag aan je familie of een professional. Dat kan je gerust stellen.

Ken je een jonge mantelzorger?

Je kunt bij het CJG terecht voor vragen en advies. Wij bieden onder andere verschillende trainingen aan waar een jonge mantelzorger baat bij kan hebben, zoals een weerbaarheidstraining. Daarnaast is het mogelijk om de jonge mantelzorger in contact te brengen met een jongerencoach of psychiatrisch verpleegkundige. Indien nodig helpen wij bij de inzet van extra hulp, bijvoorbeeld (vrijwillige) thuiszorg. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.