Voorkomen inslikken batterijen (voor professionals)

Download de folder 'Voorkomen inslikken batterijen (voor professionals)' via de button 'Downloaden'. Kan je de tekst in de folder niet goed lezen omdat je bijvoorbeeld een hulpprogramma gebruikt? Hieronder vind je de tekst uit de folder.

Voorkomen inslikken batterijen

Informatie voor professionals

Als een kind een batterij heeft ingeslikt, komt dat vaak doordat ouders of verzorgers de risico’s niet kennen. Het is belangrijk om hen te waarschuwen voor de gevaren. In deze folder vind je informatie en tips om het inslikken van batterijen te voorkomen.

Hoe gebeurt het?

Het inslikken van een batterij kan gebeuren als kinderen spelen met dingen die niet als speelgoed zijn bedoeld. Bijvoorbeeld een afstandsbediening, rekenmachine, fototoestel of fietslampjes. Omdat het geen speelgoed is, zijn dit soort dingen niet veilig gemaakt voor kinderen. De batterij kan er makkelijk uitgehaald worden. Denk ook aan kaarsjes op batterijen, een verjaardagskaart met een muziekje erin of in huis rondslingerende batterijen. Kleine ronde batterijen (knoopcelbatterijen) worden door kinderen snel als een snoepje gezien.

Zelfs door volwassenen worden batterijen ingeslikt. Meestal gaat het hierbij om rondslingerende batterijen en wordt er een vergissing gemaakt tussen batterijen en klaarliggende medicatie.

Waarom is het inslikken van een batterij zo gevaarlijk?

Er is een risico dat de ingeslikte batterij vast gaat zitten in de slokdarm, maag of darmen. Vastzittende batterijen kunnen in één tot twee uur tijd ernstige weefselbeschadiging veroorzaken. Wanneer een knoopcelbatterij bijvoorbeeld in aanraking komt met de vochtige slijmvliezen van de slokdarm, gaat er een elektrisch stroompje lopen dat kan leiden tot irritatie en beschadigingen. Bijvoorbeeld vernauwing (smaller worden) en perforatie (doorboren) van de slokdarm. Als er een gat in de slokdarm ontstaat, kan de batterij ook nog weefsel wat daarachter ligt beschadigen.

Vooral de platte, ronde knoopcelbatterijen zijn gevaarlijk. Dit komt doordat de + en - dicht bij elkaar liggen. Hierdoor komt er sneller een chemische reactie.

Hoe kan je voorkomen dat een kind een batterij inslikt?

Deze tips kan je aan ouders geven:

 • Koop batterijen die stevig verpakt zitten zodat je kind de verpakking niet zo makkelijk open kan maken. Leg de batterijen op een veilige plek waar je kind niet bij kan.
 • Koop je speelgoed of apparaten voor in huis waar je kind makkelijk bij kan? Let er dan op dat de batterijhouder alleen geopend kan worden met een schroevendraaier of munt.
 • Wissel geen batterijen (bijvoorbeeld in de afstandsbediening) waar je kind bij is. Zo kan je kind niet zien hoe hij of zij bij de batterijen kan komen.
 • Breng lege batterijen regelmatig naar een inzamelpunt. Laat ze niet rondslingeren. Leg ze op een veilige plek tot je ze wegbrengt. Zorg dat je kind er niet bij kan.
 • Laat je kind nooit met batterijen spelen.
 • Koop speelgoed dat is gekeurd. Goede keurmerken zijn bijvoorbeeld het Duitse GS-keurmerk, TV-Rheinland of de Britse standaard BS.
 • Stop nooit een batterij in je mond om deze even ‘vast te houden’. Dat is heel gevaarlijk. Zo voorkom je ook dat je kind je gaat nadoen.

Wat moet je doen als er (waarschijnlijk) een batterij is ingeslikt?

 • Bel altijd 112. De hulpverlener vertelt je wat je moet doen.
 • Het is fijn als je weet wat voor batterij het is. Neem bijvoorbeeld het apparaat waar de batterij uit is gekomen mee naar het ziekenhuis.
 • Laat het kind niet meer eten of drinken na het inslikken van een (knoopcel) batterij. Doe dit alleen als de 112 medewerker het zegt.
 • Het kind moet direct naar het ziekenhuis worden gebracht. Er wordt waarschijnlijk een röntgenfoto gemaakt om te kijken of er echt een batterij is ingeslikt en waar de batterij precies zit. Daarna wordt er een behandelplan gemaakt.
Batterij in neus of oren

Ook een batterij die een kind in zijn of haar neus of oren heeft gestopt, kan ernstige problemen veroorzaken. De batterij moet snel verwijderd worden. Neem zo snel mogelijk contact op met een arts.