Denk mee over robots bij het CJG

In 2019 heeft het CJG drie robots gekocht. Samen met Universiteit Utrecht doen we de komende jaren onderzoek naar het contact tussen kinderen en robots: hoe kinderen en robots op elkaar reageren. Deze kennis is belangrijk voor nieuwe mogelijkheden om de robots in te zetten in ons werk. We willen ook aan ouders vragen hoe zij denken over de inzet van robots bij jeugdhulp en jeugdgezondheidszorg. Wil je meedenken? Meld je aan voor één van de bijeenkomsten op 23 of 30 september 2020.

Meer informatie over het onderzoek

We gebruiken onze robots nu met succes bij vaccinatiemiddagen. De robots leggen kinderen uit wat ze moeten doen. Ook zorgen ze voor afleiding tijdens het wachten. Na deze eerste positieve ervaringen, hebben we een volgende stap gezet om de robots te gebruiken in ons werk. Daarvoor werken we samen met Universiteit Utrecht.

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het contact tussen kinderen en robots: hoe kinderen en robots op elkaar reageren. Wanneer is het contact tussen kinderen en robots nuttig? Wat heeft daar invloed op: leeftijd, geslacht, culturele achtergrond of andere dingen? Wanneer werkt de inzet van robots, bijvoorbeeld zodat kinderen meer durven te vertellen?

Promovenda Anouk Neerincx gaat hier samen met het CJG onderzoek naar doen. In maart zijn de voorbereidingen begonnen. Er zijn twee bijeenkomsten met CJG professionals georganiseerd om te horen hoe zij denken over de inzet van robots in het werk. Ook aan ouders willen we dit vragen. Die bijeenkomsten zijn door de coronacrisis uitgesteld tot na de zomervakantie: op 23 en 30 september 2020.

Op dit moment worden digitale vragenlijsten ontwikkeld, voor professionals en voor kinderen. Met deze lijsten onderzoeken we wat belangrijke voorwaarden zijn bij het contact tussen kinderen en robots.

Met behulp van alle verzamelde informatie en de al bestaande ideeën voor de inzet van de robots, starten in het najaar van 2020 de eerste, verkennende onderzoeken. In 2021 start het echte onderzoek. Dat duurt 4 jaar. Je kunt de robots tijdens het onderzoek al tegenkomen bij het CJG!

Voor het CJG is de wetenschappelijke kennis die uit deze samenwerking komt belangrijk voor nieuwe, nuttige mogelijkheden om de robots in te zetten bij jeugdhulp en jeugdgezondheidszorg.

Aanmelden

Vind je het leuk om mee te denken over de inzet van robots bij het CJG? Meld je aan voor één van de twee bijeenkomsten door een e-mail te sturen naar r.wolterbeek@cjgcapelle.nl:

  • Bijeenkomst 1: 23 september 2020, 19:00 – 20:30 uur
  • Bijeenkomst 2: 30 september 2020, 19:00 – 20:30 uur

Deel dit artikel: