De positieve invloed van muziek

Achtergrondmuziek in huis, de radio in de auto bij je ouders of een goede afspeellijst tijdens het sporten. Zonder dat we het doorhebben luisteren we gemiddeld 190 minuten per dag naar muziek. Dat heeft een positieve invloed op hoe we ons voelen, maar ook op de ontwikkeling van onze hersenen. Wat doet muziek dan precies met ons? Dat lees je hieronder.

1. Muziek vermindert pijn

Uit veel verschillende onderzoeken blijkt dat muziek pijn vermindert. Dat geldt voor korte pijn maar ook voor chronische pijnklachten, zoals ernstige pijn bij kankerpatiënten.

2. Muziek verbetert je workouts

Vind jij het ook veel moeilijker om een sportschoolsessie vol te houden als je je koptelefoon bent vergeten? Dat kan kloppen. Met muziek train je harder en effectiever dan zonder muziek. Daarnaast ontspannen je spieren beter van muziek en kan het zelfs voor een een beter immuunsysteem zorgen. Je herstelt met muziek dus ook beter van je workout.

3. Muziek helpt je beter slapen

Een lekker muziekje leidt af en laat je de stress van de dag vergeten. Muziek ontspant en vermindert stress en angst. Muziek kan helpen om sneller – en dieper – te slapen. Ook voor slapeloosheid is muziek een goed medicijn.

4. Muziek vermindert stress

Muziek is een heel goed geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere productie van stresshormonen. Rustige muziek maakt ook het stofje endorfine vrij in de hersenen, dat stofje zorgt voor pijnverlichting en stemmingsverbetering. Een rustig muziekje vertraagt de hartslag, laat de bloeddruk dalen en zorgt voor een rustigere ademhaling.

5. Muziek helpt bij depressie

Muziektherapie helpt goed bij mensen met een depressie. Dat komt omdat muziek je emoties kan beïnvloeden. Zeker wanneer een bepaald nummer je laat denken aan een positieve herinnering, bijvoorbeeld een vakantie of oude liefde, heeft dat een positief effect. Muziek kan depressieve symptomen en angstklachten aanzienlijk helpen verminderen. Wanneer je luistert naar vrolijke nummers, ervaar je ook de gezichtsuitdrukking van anderen als positiever. Ook wanneer ze helemaal niet zo blij kijken.

6. Muziek versterkt je geheugen

Vergeet je altijd waar je je sleutels hebt gelaten? Geef je geheugen een zetje door te luisteren naar je favoriete nummers. Hoe versterkt muziek dan je geheugen? Volgens deskundigen kan muziek vele hersengebieden stimuleren, ook de ‘hippocampus’, het gebied dat het langetermijngeheugen aanstuurt.

Zit je dus even niet lekker in je vel of kan je een zetje gebruiken? Zet dan lekker je muziek op om je beter te voelen!

Bronnen: Margriet & MuziekWerkt