Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

De ’22 weken prik’ tegen kinkhoest

De '22 weken prik' tegen kinkhoest

Vanaf 16 december 2019 kunnen vrouwen tijdens de zwangerschap een inenting tegen kinkhoest krijgen. Hierdoor is hun baby meteen vanaf de geboorte beschermd voor kinkhoest. De inenting word gegeven vanaf de 22e week van de zwangerschap en heet daarom de ’22 weken prik’.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de ‘100 dagen hoest’ genoemd. De ziekte is gevaarlijk voor baby’s. Ze kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden.

Om baby’s meteen te beschermen na de geboorte, en niet pas vanaf de eerste inenting, krijgen zwangere vrouwen de mogelijkheid om zich tijdens de zwangerschap te laten inenten tegen kinkhoest.

Combinatie inenting

De 22 weken prik is een ‘combinatie inenting’ voor difterie, kinkhoest en tetanus (DKT). De inenting beschermt dus ook tegen difterie en tetanus. Er bestaat geen losse inenting tegen kinkhoest.

Is de inenting veilig?

De 22 weken prik is veilig voor de moeder en voor de baby. Als je de inenting hebt gekregen, maakt je lichaam antistoffen aan. Die antistoffen gaan via de placenta naar de baby. Zo ben je zelf beschermd en is je baby vanaf de geboorte beschermd tegen de ziekte. Je kunt wel bijwerkingen krijgen, zoals bij alle inentingen. Bijvoorbeeld slaperigheid, hoofdpijn of pijn op de plek waar je bent geprikt.

Meer informatie over deze inenting kun je vinden op www.22wekenprik.nl

Aanmelden voor de 22 weken prik

Ben je zwanger en wil je de 22 weken prik graag krijgen? En woon je in de gemeente Capelle aan den IJssel? Dan kun je je aanmelden bij het CJG, via telefoonnummer 010 – 24 23 200 of door een e-mail te sturen naar afsprakenlijnjgz@cjgcapelle.nl

Heb je nog vragen? Wij helpen je graag!

Deel dit artikel: