Dag tegen homofobie: tips om je kind te beschermen

17 mei is internationale dag tegen homofobie, bifobie, transfobie en interseksefobie. Wist je dat ‘homo’ het meest gebruikte scheldwoord is op school? Hieronder vind je tips om jouw LHBTIQA+ kind te beschermen.

Pesten op school

Kinderen die anders zijn, worden eerder gepest op school. Dat geldt ook voor kinderen die bijvoorbeeld homoseksueel of transgender zijn. Het kan helpen om de ‘weerbaarheid’ van je kind te vergroten. Kinderen die weerbaar zijn, durven voor zichzelf op te komen en steun te zoeken. Tips om de weerbaarheid van je kind te vergroten. Wordt je kind al gepest? Klik hier voor tips tegen pesten.

Wat ook kan helpen, is informatie. Je kunt bijvoorbeeld vragen wat de school voor voorlichting geeft over seksualiteit en gender. Als je kind het ziet zitten, kan een spreekbeurt over het onderwerp klasgenoten ook veel leren.

Online pesten

Pesten kan ook online gebeuren. Bijvoorbeeld via WhatsApp of social media. Je kind kan ook vervelende opmerkingen van vreemden over LHBTIQA+ lezen onder social media berichten van anderen. Online pesten wordt ook wel cyberpesten genoemd. Hier vind je tips tegen cyberpesten.

Praat met je kind over wat hij of zij online leest en wat dat met hem of haar doet. Leg je kind uit dat niet iedereen LHBTIQA+ personen accepteert, maar dat het niet betekent dat je kind minder waardevol is dan anderen.

Andere LHBTIQA+ kinderen leren kennen

Het kan helpen om andere LHBTIQA+ jongeren te ontmoeten. Bij hen kan je kind herkenning vinden en kan hij of zij vrij praten over zijn of haar gevoelens. Je kind merkt dat hij of zij niet de enige is en kan steun vinden bij jongeren die hetzelfde meemaken. Jong&Out is bijvoorbeeld een fijne community voor jongeren tot en met 18 jaar.

Steun van het CJG

Heeft je kind het erg moeilijk en komen jullie er met de tips niet uit? Je bent van harte welkom bij het CJG. Onze professionals denken graag met je mee. Klik hier voor onze contactgegevens.

Bron: COC, iedereenisanders.nl, Jong&Out

Deel dit artikel: