Contact maken met je baby: tips

Baby’s laten met hun lichaamstaal zien wat ze willen. Dat doen ze allemaal op hun eigen manier. Kijk goed naar je kind, zodat je hem of haar steeds beter gaat begrijpen en goed kunt reageren op wat je kind bedoelt. Op die manier raak je aan elkaar gehecht en krijg je een goede band. Hoe kan je contact maken met je baby?

Contact maken vanaf de eerste dag

Contact maken met je baby kan al vanaf de eerste dag! Je baby reageert op je stem, op je geur en de manier waarop je hem of haar aanraakt. Als je goed oplet, zie je ook hoe je kind reageert. Kijk maar hoe je kind luistert als je tegen hem of haar praat en hoe je kind dan kijkt. Ook al is je kind nog klein, veel praten tegen je baby is goed. Zo bouw je een band op en het is goed voor zijn of haar ontwikkeling.

Lichaamstaal

Je kunt aan het gezicht van je baby zien hoe hij of zij zich voelt. Kijkt je baby blij, dan voelt hij of zij zich goed. Kijkt je baby je aan en maakt hij of zij geluid, dan wil je kind contact met jou. Aan zijn of haar gezicht kun je aflezen hoe je kind zich voelt, en aan zijn of haar lichaamstaal kun je het merken. Bijvoorbeeld:

  • Als je baby zich niet lekker voelt, kromt je baby zijn of haar lijfje en trekt hij de beentjes op.
  • Als je baby blij is, kruipt hij of zij ook in elkaar, maar dan van plezier.
  • Als je baby ontspannen is, is zijn of haar lichaam recht en zijn de handjes open.
Lachen

Als een baby ongeveer 6 weken oud is, lacht hij of zij vaak terug. Dat is een mijlpaal! Je kunt veel contact met je kind maken door hem of haar dicht tegen je aan te houden en tegen je baby te praten of een liedje te zingen. Ook je baby in bad doen of een babymassage zijn fijne momenten om contact te maken.

Elkaar nadoen

Baby’s vinden het prachtig om je na te doen. Trek maar eens een pruillip: je baby doet je na. Je baby vindt het ook leuk als je je wenkbrauwen optrekt. Zijn of haar hele gezichtje beweegt mee! Je baby kan snel achter elkaar verschillende gezichten trekken. Het ene moment fronst je baby en direct daarna lacht hij of zij weer. En als je baby schrikt, betrekt zijn of haar hele gezicht.

Luisteren

Een baby hoort in het begin vooral hoge tonen. Het is niet toevallig dat mensen altijd op hoge tonen tegen baby’s praten: ze reageren daar beter op. Een baby herkent bij de geboorte al de stem van zijn of haar moeder. Je kind heeft de stem al in de baarmoeder gehoord. Als je (als) partner erg betrokken is(/bent) bij de zwangerschap, herkent je kind waarschijnlijk ook de stem van je partner(/van jou).

Omgaan met gevoelens

Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Je baby voelt zich dan ook beter. Als je moe of verdrietig bent, reageert je kind daar ook op. Dat is goed, want zo leert hij of zij om te gaan met gevoelens. Houd je baby dus vaak dicht tegen je aan, ook als je je niet zo goed voelt.

Geen contact?

Als je het gevoel hebt dat je geen contact krijgt met je baby, kan het zijn dat er iets aan de hand is. Bij het consultatiebureau kijken we of je kind zich goed ontwikkelt. Heb je twijfels, dan kun je altijd een extra afspraak maken. De jeugdverpleegkundige of jeugdarts kan uitleggen wat normaal is en je doorverwijzen voor verder onderzoek als dat nodig is. Klik hier voor onze contactgegevens.

Filmpje: Fien

In dit filmpje van ‘Kijk Een Baby’ op Youtube zie je hoe baby Fien contact maakt met haar moeder.

Meer opvoedinformatie over baby’s

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: