Complimenten geven en belonen

Als je goed gedrag van je kind beloont, maakt dat de kans groter dat je kind dat gedrag vaker laat zien. Daarnaast krijgt je kind er een positief zelfbeeld van. Hoe kan je je kind belonen? 

Belonen van goed gedrag helpt beter dan straffen van ongewenst gedrag. Reageer daarom positief op de dingen die je kind doet. Kijk maar eens hoe je kind reageert op een complimentje. “Je hebt zelf je schoenen al aangetrokken. Goed, zeg!” Dat moedigt je kind aan om het de volgende keer weer te doen.

Tips

De beste beloning voor een kind is de waardering en aandacht van zijn of haar ouder(s). Je kind vindt het prettig om van jou te horen dat iets goed gedaan is. Doe je dit vaak genoeg, dan blijft je kind zich positief gedragen. Tips:

  • Reageer meteen op positief gedrag, niet pas na een tijdje
  • Beloon ook een poging die niet helemaal gelukt is: “Je hebt goed geprobeerd om zelf je bed op te maken!”
  • Je kunt je kind belonen door hem of haar aandacht te geven. Bijvoorbeeld door belangstelling te tonen: “Je bent fijn aan het tekenen. Wat maak je?” Of door iets met hem of haar te gaan doen: “Je hebt je speelgoed netjes opgeruimd. Zullen we een spelletje doen?”
  • Je kunt je kind belonen door hem of haar aan te moedigen: “Jij maakt een moeilijke puzzel. Ik weet zeker dat je het kan.”
  • Je kunt je kind een compliment geven, bijvoorbeeld: “Je hebt leuk met je poppen gespeeld en daarom kon ik de was opruimen. Dat vind ik heel fijn.” Of zeg dat je kind iets goed kan of doet
  • Geef je kind ook complimentjes voor de inspanning en de moeite: “Wat knap van je, je hebt erg je best gedaan”

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: