
Jaarlijks valt Coming-Outdag op 11 oktober. Op die dag geven we aandacht aan het uit de kast komen (coming-out). Dat is het moment dat mensen openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid; tot wie ze zich aangetrokken voelen, of genderidentiteit; of iemand zich man, vrouw, beide of geen van beide voelt.
Tijdens de puberteit ontdekken de meeste jongeren wie ze zijn en tot wie ze zich aangetrokken voelen. Andere jongeren weten dit al eerder of ontdekken dit later. Als je twijfelt over bepaalde gevoelens of vecht met wie je bent, dan is het fijn om daarover te praten met iemand die je vertrouwt. In dit artikel leggen we hier meer over uit.
Seksuele oriëntatie
Misschien twijfel je over tot wie jij je seksueel aangetrokken voelt. Je hebt tot nu toe bijvoorbeeld alleen relaties gehad met iemand van een ander geslacht, maar voelt je nu ook seksueel aangetrokken tot iemand van je eigen geslacht. Of misschien voel je geen seksuele aantrekkingskracht tot anderen.
Neem de ruimte en de tijd om dit op je eigen tempo te ontdekken. Misschien vind je het fijn om er met iemand over te praten. Klik hier om meer informatie en ervaringsverhalen te lezen. Op deze website zie je ook hoe je kunt chatten, bellen of mailen met een vertrouwenspersoon, of een afspraak kunt maken voor een gesprek.
Veel jongeren denken na over hun seksuele oriëntatie. Andere jongeren weten zeker tot wie zij zich aangetrokken voelen: tot personen van hun eigen geslacht, van het andere geslacht of het geslacht maakt voor hen niet uit. Je kunt jezelf heteroseksueel, lesbisch, homoseksueel, biseksueel, panseksueel of aseksueel noemen. Of queer. Wil je meer weten over de LHBTIQA+-community? Klik hier om er meer over te lezen.
Genderidentiteit
Tijdens de puberteit denken veel jongeren na over hun gender. En of het label ‘vrouw’ of ‘man’ wel bij ze past. Voel je je misschien minder vrouwelijk of mannelijk dan je omgeving van je verwacht? Dat betekent niet meteen dat je transgender bent, maar het kan wel. Denk zelf na over welke gevoelens je precies hebt en hoe lang je deze gevoelens al hebt. Ervaringen van anderen kunnen je helpen om je eigen gevoelens te herkennen. Klik hier om ervaringsverhalen van transgender personen te lezen.
Praten over je gevoelens
Voordat je over je gevoelens kan en wil praten, kan het helpen om op te schrijven hoe je je voelt. Zo maak je je gevoelens voor jezelf en voor anderen begrijpelijk. Bespreek je gevoelens met mensen die je vertrouwt.
Praat je liever eerst met iemand van buiten je directe omgeving? Op de volgende websites kun je terecht voor informatie en contactgegevens.
- Klik hier om naar de website van Sense te gaan. Hier vind je informatie over seksualiteit, met de mogelijkheid om te chatten, bellen, mailen of een afspraak te maken voor een gesprek.
- Klik hier om naar de website van Switchboard te gaan. Hier kun je terecht voor vragen over LHBTIQA+. Je kunt chatten, bellen of mailen voor informatie, advies of een luisterend oor.
- Klik hier om naar de website van Genderpraatjes te gaan. Hier kun je op vaste tijden chatten of bellen. Mailen kan ook.
- Klik hier om naar de website van Transgender infopunt Nederland te gaan. Hier vind je informatie over verschillende thema’s en ook hier kan je met iemand bellen.
Uit de kast komen
Als je eraan toe bent om meer mensen in je omgeving te vertellen over je seksuele oriëntatie of genderidentiteit, dan heet dit ‘uit de kast komen’ of ‘coming out’. Uit de kast komen kan je helpen om je vrijer te voelen, maar er kunnen ook negatieve reacties op komen. Bedenk voor jezelf wat voor jou het prettigst is. Bepaal zelf óf en wanneer je je seksuele oriëntatie of genderidentiteit aan anderen bekendmaakt. Ook hierover kun je advies vragen aan de mensen in je omgeving die je vertrouwt of via de websites hierboven.
Bron: NJI
