Coming Out Day: vragen over homoseksualiteit

Het is vandaag ‘Coming Out Day’. Op deze dag wordt aandacht gegeven aan dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. Ook jongeren die homoseksueel, biseksueel of transgender zijn. Hieronder vind je veel gestelde vragen van jongeren over seksuele geaardheid. Twijfel je of je op jongens of meisjes valt? Op de website Iedereen is anders vind je veel informatie en antwoorden op vragen.

Je kunt heteroseksueel (je valt op het andere geslacht), homoseksueel (je valt op hetzelfde geslacht) of biseksueel (je valt op beide geslachten) zijn. Dat noemen we je seksuele geaardheid of seksuele voorkeur. De meeste jongeren komen er tussen hun twaalfde en zeventiende achter wat hun seksuele voorkeur is. Dat komt omdat je je tijdens de puberteit vaak voor het eerst seksueel aangetrokken voelt tot iemand anders. Je kunt ook transgender zijn. Dan voel je je in het verkeerde lichaam. Je bent bijvoorbeeld als jongen geboren, maar voelt je een meisje. 

Uit de kast

Als je aan anderen vertelt dat je homoseksueel, biseksueel of transgender bent, kom je ‘uit de kast’. Het is vaak spannend om dit te vertellen. Het is bijvoorbeeld spannend hoe je ouders en vrienden zullen reageren. Soms schrikken ouders ervan of moeten ze er even aan wennen dat je uit de kast komt. Het kan ook dat je ouders al een vermoeden hadden.

Het is goed om te vertellen wat je seksuele geaardheid is. Zo kun je jezelf zijn. Vind je het erg moeilijk en heb je wat hulp nodig? Vertel het aan iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een vriend(in) of familielid. Misschien kan hij of zij je advies geven. Je mag ook altijd contact opnemen met iemand van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Veel gestelde vragen
Waar staat LHBT voor?

LHBT staat voor Lesbisch, Homo, Bi of Transgender. Het wordt gebruikt als verzamelnaam.

Wat is homofobie?

Homofobie betekent letterlijk: angst voor homoseksualiteit. 

Waar staat de regenboogvlag voor?

De regenboogvlag is het internationale symbool van de homobeweging. De vlag staat ervoor dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn: homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen. Op school, op straat, tijdens je sport of op het werk. De vlag wordt onder andere gebruikt tijdens Gay Prides en op de Coming Out Day.

Wanneer ben je transgender?

Iemand die transseksueel is, voelt zich in het verkeerde lichaam. Je bent een meisje, maar voelt je een jongen of andersom.

Wanneer ben je homo, lesbisch of bi?

Je bent homo of lesbisch als je je aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht. Je bent bi als je soms op het ene en soms op het andere geslacht valt.

Hoe wordt iemand homo- of biseksueel?

Je wordt geboren met homoseksuele gevoelens. Je kunt homoseksualiteit dus niet aanleren of afleren. Het hoort bij je.

Zijn homoseksuele mensen te herkennen?

Nee, net als heteroseksuele mensen kunnen homoseksuelen dik, lang, aardig, onaardig, slim, dom, mannelijk, vrouwelijk, kortharig of langharig zijn. 😉

Hoe reageren ouders als ze horen dat hun zoon of dochter homo of lesbisch is?

Veel ouders reageren positief en hebben zelfs al een vermoeden. Andere ouders hebben meer tijd nodig om te wennen aan het idee. Er zijn ook ouders die het (in het begin) erg moeilijk vinden en boos worden of teleurgesteld zijn. De meeste ouders accepteren het na een tijd wel.

Soms wordt een jongere door zijn ouders en familie verstoten. In bepaalde culturen speelt de familie-eer daarbij een rol. Voor deze jongeren bestaan opvangmogelijkheden.

Is homoseksualiteit meer geaccepteerd bij meisjes dan bij jongens?

Intieme vriendschappen en relaties tussen meisjes worden vaak eerder geaccepteerd. Bij meisjes wordt het ‘toegestaan’ dat ze emoties tonen en elkaar aanraken. Ook meisjes die niet lesbisch zijn lopen bijvoorbeeld wel eens hand in hand. Bij mannen of jongens is dat veel minder gebruikelijk en daardoor wordt het minder goed geaccepteerd.

Kunnen homo’s en lesbo’s ook kinderen krijgen?

Dat kan. Er zijn veel homoseksuele en lesbische stellen met kinderen. Het kan op verschillende manieren. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor co-ouderschap of adoptie. Twee vrouwen kunnen ook een kind krijgen door kunstmatige inseminatie, met sperma van een donor. Twee mannen kunnen een vrouw als draagmoeder vragen.

Komt homoseksualiteit in bepaalde beroepen meer voor?

Homoseksualiteit komt in alle beroepen voor. Bij vrachtwagenchauffeurs, politieagenten, artiesten, leraren, ministers, en ga zo maar door. Het is wel zo dat iemand er soms in een bepaalde werkomgeving beter voor uit durft te komen.

Komt homoseksualiteit alleen in de westerse wereld voor?

Homoseksualiteit komt overal ter wereld voor. In sommige landen is homoseksualiteit verboden. Daardoor lijkt het misschien dat het daar niet voorkomt, maar dat is niet waar. Mensen durven er dan vaak niet over te praten.

 

Bronnen: Opvoedinformatie Nederland, Lang Leve de Liefde

Deel dit artikel: