Coming Out Day: Ontwikkeling seksuele voorkeur bij kinderen

Vandaag, 11 oktober 2019, is ‘Coming Out Day’. Op deze dag wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne of biseksueel uitkomt voor zijn of haar seksuele geaardheid. Hoe gaat de ontwikkeling van de seksuele voorkeur bij kinderen?

Tussen de 10 en 12 jaar beginnen kinderen te fantaseren over wie ze leuk vinden. Dat kan een jongen en/of een meisje zijn. We noemen dat ook wel seksuele oriëntatie.

Seksuele oriëntatie

Veel kinderen ontwikkelen een heteroseksuele oriëntatie. Dat betekent dat ze alleen verliefd worden op mensen van een ander geslacht. Een jongen wordt verliefd op meisjes en een meisje wordt verliefd op jongens. Er zijn ook kinderen die alleen verliefd worden op mensen van het eigen geslacht: een jongen die op jongens valt, wordt homoseksueel genoemd, en een meisje dat op meisjes valt wordt lesbisch genoemd. Tenslotte zijn er ook kinderen die verliefd kunnen worden op zowel jongens als meisjes. Dat noemen we biseksueel. Soms komt het voor dat kinderen op de basisschool al benoemen dat zij heteroseksueel, homoseksueel, lesbisch of biseksueel zijn. Meestal gebeurt dit pas in de puberteit.

Soms wordt wel gedacht dat jongens die zich meisjesachtig gedragen, altijd homoseksueel zijn. En dat meisjes die zich jongensachtig gedragen, lesbisch zijn. Dit is niet zo!

Hoe ga je ermee om?

Als een kind merkt dat hij of zij zich aangetrokken voelt tot het eigen geslacht, kan hij of zij daar van in de war raken. Zeker als de omgeving dit afkeurt of belachelijk maakt. Vertel dat er niets mis mee is als je als meisje op meisjes of als jongen op jongens valt, of allebei. Laat je kind wel de tijd nemen om alles wat hij of zij voelt en denkt een plek te geven. Dring dus niet aan op een gesprek als je kind er nog niet aan toe is.

Uit de kast komen

Als kinderen er openlijk voor uitkomen dat zij homoseksueel, lesbisch of biseksueel zijn, dan noemen we dat ook wel ‘uit de kast komen’. Sommige kinderen laten dit voorzichtig merken, anderen komen er openlijk voor uit. Als jouw kind vertelt dat hij of zij homoseksueel, lesbisch of biseksueel is schrik je misschien of moet je even aan het idee wennen. Misschien had je al een vermoeden. Voor kinderen kan het een grote stap zijn om hier open over te zijn. Vaak zijn ze bang voor de reacties van hun familie en vrienden. Beschouw het als een positief teken als je kind het aan jou durft te vertellen. Het geeft aan dat je kind je vertrouwt.

Hoe reageer je?

Als je kind je in vertrouwen heeft genomen over de eigen seksuele oriëntatie, probeer dan zo min mogelijk vooroordelen te hebben. Je kunt je oriënteren en je mening misschien aanpassen met hulp van de informatie van Iedereenisanders.nl of door er met anderen over te praten.

Misschien maak je je zorgen over het feit dat homo- of biseksualiteit niet door iedereen geaccepteerd wordt. In sommige situaties kan je kind slecht behandeld worden omdat hij of zij homoseksueel, lesbisch of biseksueel is. In sommige religies denken mensen dat ‘homoseksualiteit een ziekte is’ die ‘met therapie wel overgaat’, of dat ‘homo’s ervoor kiezen’. Het is allemaal niet waar; dat is wetenschappelijk bewezen. Verschillen in seksuele oriëntatie zijn natuurlijk. Dit is algemeen erkend door psychologen, psychiaters en artsen.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: