Buitenspeeldag: leuke buitenspeeltips!

Op 9 juni 2021 is het Nationale Buitenspeeldag. En wat wordt het prachtig weer! Hieronder vind je 10 leuke buitenspeeltips. 

Tip 1: Buiten Twister

Twister kan ook heel goed buiten gespeeld worden. Zonde om het Twister kleed buiten te leggen? Teken het spel na met stoepkrijt!

Tip 2: Mini blowkart race

Misschien heb je ze op het strand wel eens gezien: blowkarts. Dat zijn kleine karretjes met drie wielen, een zeil en een stuur. Maak zelf mini blowkarts en houd een race! Gebruik speelgoedautootjes en maak een zeil van een vouwblaadje en een satéprikker. Maak het zeil met plakband stevig vast aan het speelgoedautootje en racen maar!

Tip 3: Een eigen moestuin

Maak samen een moestuintje! Reserveer een klein stukje in de tuin of vul een grote bloembak met grond. Koop samen zaadjes en plant ze in het moestuintje. Erg leuk om de plantjes te zien groeien en ook nog eens leerzaam voor je kind! Maak het extra leuk en laat je kind vrolijke moestuin-bordjes knutselen.

Tip 4: Dobbelstenen avonturenspel

Een leuk en spannend dobbelspel om buiten te doen. Maak twee grote dobbelstenen van kartonnen dozen. Schrijf op elk vlak een avontuurlijke opdracht, bijvoorbeeld in een boom klimmen, slootje springen of een sprintje trekken. Op de andere dobbelsteen schrijf je op elk vlak een voorwerp, zoals een tennisbal, knuffel of banaan. Verzamel een groepje vriendjes, ga naar buiten en gooi om beurten met de dobbelstenen. Degene die aan de beurt is moet de opdracht uitvoeren en daarbij het voorwerp meenemen en niet laten vallen!

Tip 5: Speurtocht

Een leuk spel voor een wat grotere groep. Verdeel de groep in tweeën: één groep zet de speurtocht uit en de andere groep gaat zoeken.

De speurtocht uitzetten

De eerste groep zet de route uit en tekent daarbij steeds pijlen op de grond met stoepkrijt. Maak het extra leuk door ook af en toe een opdracht te verzinnen die de andere groep straks moet uitvoeren. Dat kan heel makkelijk met krijt op de stoep worden geschreven, bijvoorbeeld: zing een liedje, pluk 10 madeliefjes, houd een wedstrijdje verspringen, enzovoort. Aan het einde van de route verstopt de eerste groep zich. Geef met krijt aan dat de route afgelopen is door een vraagteken of ‘zoek ons!’ op te schrijven.

Zoeken

De tweede groep start tien of vijftien minuten nadat de eerste groep is vertrokken. Ze volgen de pijlen en proberen zo de andere groep te vinden. Handig: neem ook stoepkrijt mee en zet een streep door elke pijl die jullie hebben gezien. Hoe snel heeft de tweede groep de eerste groep gevonden?

Tip 6: Verven met je voeten!

Een lekker ‘kliederspel’ voor buiten: maak een voetenschilderij! Benodigdheden: een vel papier, verf, kwasten en een stoel om op te zitten. Ga naar buiten en leg het vel papier op de grond. Ga op de stoel zitten en klem een kwast stevig tussen je tenen. Doop de kwast in de verf en de pret kan beginnen! Wie maakt het mooiste voetenschilderij? Tip: gebruik waterverf die makkelijk weer van de voeten af te spoelen is.

Tip 7: Wedstrijdje verspringen

Organiseer een wedstrijdje verspringen! Teken met krijt een startlijn of gebruik een tak. Vanaf daar mag er gesprongen worden. Gebruik krijt, takjes of een steen om aan te geven hoe ver er gesprongen is. Wie wordt de winnaar?

Tip 8: Hinkelen met woorden

Hinkelen is al een leuk spel om buiten te doen. Maak het nog leuker door in elk hinkelvak een woord te schrijven. De kinderen moeten door te hinkelen een goed lopende zin maken van de verschillende woorden. Dat levert vast veel lol op!

Tip 9: Knapzak wandeling

Ga lekker een stuk wandelen met elkaar. Maak van tevoren een knapzak klaar om mee te nemen. Zoek een stevige tak en pak een (oude) theedoek. Leg boterhammen of koekjes in de theedoek en bind de punten aan de stok vast. Zoek tijdens de wandeling een fijn plekje in de zon en maak de knapzak open! Zo voelt een wandeling meteen als een avontuur.

Tip 10: Bubbelkunst

Voor de creatieve kunstenaars onder ons! Hang een vel papier of oude witte doek op, bijvoorbeeld aan de waslijn. Meng bellenblaas met een beetje waterverf. Blaas de gekleurde bellen tegen het vel/doek aan en maak mooie bubbelkunst! Een creatieve, originele manier om een mooi schilderij te maken en lekker buiten te spelen.

We wensen jullie veel buitenspeelplezier!

Extra tip: bij het KinderLab in Schollevaar kan je op 9 juni vanaf 13:00 uur gezellig buitenspelen met buurtkinderen.

Bronnen: Jantje Beton Buitenbeweging, kidstoday.nl

Deel dit artikel: