Buitenspelen stimuleren: tips!

Het is lente! Tijd om weer vaker lekker buiten te spelen. Het is fijn om te zien als uw kind lekker aan het spelen is en helemaal opgaat in zijn of haar spel. Maar er zijn vast ook momenten dat u het spelen van uw kinderen wat meer wilt stimuleren. Hoe kunt u dat doen? 

Tips om buitenspelen te stimuleren

Drie tips van de Jantje Beton Buitenbeweging:

  • Bied je kinderen onverwachte materialen aan zoals doeken, touwen en kartonnen dozen en kijk wat er gebeurt! Nieuw materiaal kan in het spel van een kind van alles worden en prikkelt daardoor de fantasie.
  • Vervelen is goed! Kinderen hebben vaak drukke agenda’s en moeten veel. Door zich te vervelen krijgen ze vaak de mooiste plannen en ideeën.
  • Speel zelf mee! Dat is voor je kind en voor jezelf heel leuk. Je leert elkaar beter kennen en komt samen op de leukste spelideeën.
Buitenspeeltips voor in de lente
Paaseitjes-knikkerbaan

Ga op zoek naar lege wc-rollen, stukken buis en lege flessen of melkpakken. Zorg dat de voor- en achterkanten open geknipt zijn en plak ze met plakband aan de muur. Zo heb je binnen de kortste keren een spannende baan om een paaseitjes competitie te houden: welk eitje komt het snelst beneden aan?

Insectenbingo

Het is lente en allerlei insecten komen na de lange winter weer te voor schijn. Weet jij welke insecten dat zijn en waar ze wonen? Maak een bingoblad en teken er de insecten op die je kent. Ga vervolgens op zoek naar de plekken waar je deze insecten kunt vinden. Op de bloemen, in de heg, onder een bloempot of in de aarde? Een volle kaart? Bingo!

Wie zoekt, die vindt!

Leer je eigen buurt beter kennen door een zoektocht! Dit spel is leuk als je met z’n tweeën bent: één iemand gaat een klein popje verstoppen, neemt er een foto van en dan mag de ander zoeken, met wat extra aanwijzingen als het niet lukt. Of ga op zoek naar speciale dingen in je buurt: maak een bingo-blad (met bijvoorbeeld een gele fiets, een bepaald huisnummer of een mooie bloem) en probeer om als eerste alles af te kruisen of te fotograferen.

Superbellen blazen!

Heb jij wel eens supergrote bellen geblazen? Zo lukt het je zeker! Meng voorzichtig 1 liter water met een flinke scheut afwasmiddel. Pak nu twee rietjes en haal een dun stuk touw van ongeveer 2 meter door beide rietjes. Knoop de uiteinden van het touw aan elkaar en zorg ervoor dat de knoop in één van de rietjes verstopt zit. Houd de rietjes vast en doop de rietjes met het touw in het sopje. Haal het er voorzichtig uit en beweeg langzaam omhoog. Wie maakt de grootste bellen?

Maak de tuin speelklaar!

De lente is begonnen, tijd om alles buitenspeel-klaar te maken! Kijk eens naar buiten en bedenk wat jullie kunnen doen om het terras, de tuin of stoep helemaal leuk te maken. Is alles nog vuil van de winter? Neem een emmer met (veel!) zeep, warm water en een dikke spons. Het afschrobben is al leuk! Zorg op het einde nog voor wat versiering: teken alvast een doolhof, hinkelparcours of leuke boodschap op de stoep. Maak een muur- of raamtekening of versier de voordeur. Zo zijn jullie helemaal klaar voor de lente!

Bron: Jantje Beton Buitenbeweging

Deel dit artikel: