Buiten spelen in de winter: 6 leuke spelletjes!

Weer of geen weer, buiten spelen kan altijd. Zeker met deze leuke spelletjes van Jantje Beton! Welk spelletje ga jij doen?

1. Poppenkast met licht

Als het buiten donker is, kun je leuke spelletjes doen. Zoals een poppenkastvoorstelling met schaduwfiguren! Knip figuren uit papier en plak ze op satéstokjes. Heb je al je personages af? Dan is het tijd om de voorstelling te beginnen. Hang een laken op (bijvoorbeeld over een tak of tussen twee bomen) en zet er een (zak)lamp achter. Of vraag iemand om de zaklamp vast te houden. Ga zelf ook achter het laken zitten en houd je zelfgemaakte figuurtjes voor de lamp. De show kan beginnen! Wie komt er allemaal kijken?

2. Boompje verwisselen

Trek je warme jas aan, ga naar buiten en zoek een mooie plek met veel bomen (of paaltjes). Ook al is het misschien koud buiten, met dit spelletje blijft iedereen lekker warm! Eén persoon is de tikker en de anderen gaan allemaal bij een boom staan. Het is de bedoeling dat je steeds van boom verwisselt. Tijdens het rennen naar een andere boom kun je getikt worden en ben jij de tikker! Snel rennen dus.

3. Eierdoos wordt schatkist

Pak een lege eierdoos en knip uit oude tijdschriften plaatjes met dingen die je buiten kunt vinden (bijvoorbeeld blaadjes, een grasspriet, een tak). Je kunt ook plaatjes op internet opzoeken en uitprinten, of zelf tekeningetjes maken. Plak de plaatjes op de eierdoos zodat boven ieder vakje waar een ei in heeft gezeten, een plaatje zit. Nu kan je buiten op zoek gaan naar wat je op de doos hebt geplakt! Iets gevonden? Doe het in je eierdoos. Langzaam ontstaat er een schatkist!

4. Estafette quiz

Met dit spelletje houd je jezelf warm én leer je elkaar kennen (of kun je op een leuke manier vragen voor je volgende toets leren). Maak samen een lijstje met vragen die je elkaar zou willen stellen. Dit lijstje leg je op de stoep of in het grasveld neer met een pen. Een stukje verderop maak je een startlijn. Net als bij een estafette ren je om de beurt heen en weer terwijl de rest wacht bij de startlijn. Degene die bij de vragen aankomt kiest één vraag uit, streept deze door en rent terug naar start. Daar stelt hij of zij de vraag aan de volgende. Als diegene de vraag heeft beantwoord, mag hij of zij gaan rennen. Zo ga je verder tot alle vragen afgestreept zijn. En: wat heb je geleerd?

5. Blokje om wandelen

Ga op ontdekking in je eigen buurt! Wandel een blokje om het huis of door je straat op verschillende manieren: achteruit, hinkelend, met een blinddoek (en natuurlijk een hulpje mee)… Of neem je teddybeer of pop mee uit wandelen. Misschien kun je wel kleine verrassingen maken voor je buren zoals een mooie kaart of tekening en die in hun brievenbus stoppen. Misschien krijg je wel post terug!

6. Stokken-glij-wedstrijd

Heeft het gevroren en ligt er ijs? Dan kun je dit leuke spelletje doen! Zoek allemaal een stok, ongeveer even groot en dik. Laat de stokken over het ijs glijden. Wie kan hem het verst laten glijden? Diegene is de winnaar! Je kunt ook water over de tegels in de tuin doen en dat water laten bevriezen. Zo kun je het spel in je eigen achtertuin spelen.

Regent het?

Ook dan kun je leuke spelletjes buiten doen! Klik hier voor leuke buitenspeeltips voor een regenachtige dag.

Bron: Jantje Beton

Deel dit artikel: