Brutaal en opstandig gedrag: tips

Iedere ouder krijgt er wel eens mee te maken: brutaal en opstandig gedrag. Hoe kan je daarmee omgaan? Lees deze tips. 

Leren omgaan met emoties

Kinderen moeten nog leren om met hun emoties om te gaan. Boosheid hoort daar ook bij. Boosheid is een lastige emotie om mee om te gaan. Alle kinderen laten daarom wel eens merken dat ze boos zijn door zich brutaal of opstandig te gedragen. Bijvoorbeeld door te schreeuwen, schelden of iets onbeschofts te zeggen als iets niet mag of niet lukt.

Tips om met brutaal en opstandig gedrag om te gaan
  • Als je kind brutaal is of opstandig doet, blijf dan rustig. Hoe lastig dat ook kan zijn. Je stem verheffen of schreeuwen helpt vaak niet.
  • Het lijkt misschien een oplossing om je kind te geven wat hij of zij wil, zodat het brutale of opstandige gedrag stopt. Maar als je je kind zijn of haar zin geeft, beloon je het gedrag. Dan is de kans groot dat je kind het vaker gaat doen. Want je kind heeft nu gemerkt: als ik opstandig doe, krijg ik mijn zin.
  • Als je kind weer rustig is, is het belangrijk om met je kind over het gedrag te praten. Vertel je kind op een rustige, maar duidelijke toon welk gedrag je niet accepteert en waarom niet.
  • Laat merken dat je begrijpt wat je kind wil. Bijvoorbeeld: “Ik weet dat je graag wilt…” Daar wordt je kind meestal rustiger van.
  • Zeg ook dat je begrijpt dat je kind zich boos voelt, maar dat schreeuwen, schelden of brutale dingen zeggen geen oplossing is. Dit kwetst anderen en levert niets op. Praat samen over wat dan wel een goede oplossing is. Leer je kind om eerst te denken en dan pas te doen.
  • Verwacht niet te veel van je kind. Als je iets vraagt wat je kind nog niet kan, wordt je kind alleen maar opstandiger.

Het lukt niet altijd om brutaal en opstandig gedrag te voorkomen. Het ene kind kan dat beter dan het andere kind. Dat heeft met het ‘temperament’ van je kind te maken. Lees meer over temperament.

Steun en advies

Als je merkt dat de tips niet helpen en je kind zich vaak boos en opstandig gedraagt, dan kan je (gratis) advies vragen bij het CJG. Je bent van harte welkom. Wij denken graag met je mee. Klik hier voor onze contactgegevens.

Meer opvoedinformatie over basisschoolkinderen

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: