Borstvoeding geven in het openbaar: 10 tips

Als je eropuit gaat met je baby is het fijn als je borstvoeding kunt geven in het openbaar. Zo kan je baby direct drinken als hij of zij honger heeft en zit je niet met een flesje wat je eerst moet opwarmen. De eerste keer borstvoeding geven in het openbaar kan best even spannend of ongemakkelijk zijn. Waar het vooral om gaat, is dat jij je er prettig bij voelt. Deze tips van Ouders van Nu kunnen je daarbij helpen. 

1. Het is heel normaal

Onthoud: het is heel normaal dat je zorgt dat je kind te eten krijgt. Het is dan ook helemaal niet gek om je kind borstvoeding te geven in het openbaar. Het is heel natuurlijk en heeft niets met seksualiteit te maken.

2. Bouw het langzaam op

Het kan zijn dat je baby (in het begin) wat afgeleid is in een vreemde omgeving. Bouw je uitstapjes langzaam op. Ga bijvoorbeeld even bij een bekende langs, maak een korte wandeling in een park of langs plekken waarvan je zeker weet dat je borstvoeding kunt geven. Als dit goed gaat, kun je de uitstapjes vanzelf langer maken.

3. Voed je baby zodra hij of zij honger begint te krijgen

Om te voorkomen dat je baby hard gaat huilen, is het belangrijk dat je voedt zodra hij of zij honger krijgt. Je zult merken dat het aanleggen op deze manier een stuk soepeler gaat. Als je baby overstuur is, wordt het voor jou namelijk lastiger om hem of haar aan je borst te leggen.

Zo kun je merken dat je baby honger heeft:

  • Je baby sabbelt op zijn/haar handen of vingers
  • Je baby maakt zuigbewegingen met zijn of haar mond
  • Je baby smakt
  • Je baby steekt zijn of haar tong uit
  • Je baby maakt zoekende bewegingen met zijn of haar hoofd
4. Neem iemand mee

Als je borstvoeding geeft in het openbaar kan het fijn zijn om wat beschut te zitten. Vraag of je partner of een vriend(in) voor je wil gaan zitten als je baby aan het drinken is. Waarschijnlijk voel je je ook een stuk minder ongemakkelijk en bekeken als je tijdens het voeden gezellig met iemand kunt kletsen.

5. Zoek een rustige plek op

Misschien is je baby te veel afgeleid om op een drukke plek borstvoeding te geven. Vraag dan eens in grotere winkels, pretparken of restaurants of er een rustige ruimte is waar je je kind kunt voeden. Is die er niet? Ga dan aan een tafel zitten waar het rustiger is en draai je rug naar de mensen toe.

6. Trek een hemdje aan of draag een buikband

Met een hemdje onder je shirt of trui kun je bij het voeden je shirt omhoog doen en je hemdje een beetje omlaag. Zo ontbloot je niet je hele buik en is er alleen maar een stukje borst te zien. Hierdoor zal het bijna niet opvallen dat je borstvoeding geeft.

Je kunt ook een buikband dragen. Ook op die manier ontbloot je niet je hele buik als je je shirt omhoog schuift voor het voeden.

7. Maak je blouse of vest van onderaf open

Als je een blouse of vest draagt, kun je er tijdens het voeden voor kiezen om de knopen aan de onderkant open te maken. Hierbij blijft de bovenkant van je lichaam goed bedekt.

8. Gebruik een hydrofiele doek of sjaal

Met een sjaal of een hydrofiele doek kun je de kant waar je baby aan het drinken is bedekken. Let er wel op dat je baby genoeg bewegingsruimte heeft en voldoende ruimte heeft om te ademen.

9. Borstvoedingskleding of een draagdoek

Er is speciale kleding te koop waarmee je gemakkelijk borstvoeding kunt geven. Deze kleding heeft een verborgen opening waardoor een klein stukje van je borst bloot is en de rest bedekt blijft. Je kunt je kind ook voeden terwijl hij of zij in een draagdoek zit. Op deze manier heb je net wat meer privacy.

10. Neem de tijd

Probeer je baby te voeden zoals je thuis ook doet. Ga comfortabel zitten en doe het rustig aan. Het belangrijkste van borstvoeding is je baby goed aanleggen en op de juiste manier laten aanhappen. Dat gaat het best als jij rustig bent. Probeer dan ook niet ‘even tussendoor’ te voeden, maar neem de tijd.

Wat doe je als je negatieve reacties krijgt?

Als je op een openbare plek borstvoeding geeft, kun je verschillende reacties krijgen. De meeste mensen zullen doen alsof ze niets zien (en waarschijnlijk valt het ze ook echt niet op) of je krijgt vertederende blikken. Helaas kunnen er ook mensen zijn die negatief reageren. Wat doe je als dat gebeurt?

Misschien heb je de neiging om boos te reageren of om de discussie aan te gaan, maar daardoor raakt je baby afgeleid en kun je niet meer ontspannen borstvoeding geven. Je kunt diegene vriendelijk vertellen over het wettelijke recht om borstvoeding te geven, maar nog belangrijker: probeer het van je af te laten glijden en richt je aandacht op je baby. Je hebt er niets aan om gestrest of boos te worden, die persoon is jouw aandacht helemaal niet waard. Wees trots op jezelf dat je je baby voedt en geniet van jullie uitstapje.

Vragen over borstvoeding?

Heb je vragen over borstvoeding? Bij het CJG ben je altijd welkom. Je kunt bijvoorbeeld bellen naar de advieslijn of langs komen bij een inloopspreekuur.

Bron: Ouders van Nu

Deel dit artikel: