Borstvoeding geven: de eerste dagen

Wil je je baby borstvoeding gaan geven? Hieronder lees je meer over borstvoeding in de eerste dagen na de geboorte.

Colostrum

De eerste dagen komt er gele melk uit je borsten. Die melk heet ‘colostrum’. Er zitten veel eiwitten, lactose en antistoffen in. Deze melk is goed voor de darmen van je baby. Je baby kan er goed van poepen en bouwt weerstand op tegen ziekten. Lees meer over de voedingsstoffen in moedermelk.

Het is niet erg als je baby de eerste dagen bij de eerste slokjes maar een een klein beetje moedermelk binnenkrijgt. Dat is al genoeg. Lees meer over het aantal voedingen.

De eerste twee uur na de geboorte

Baby’s zijn de eerste twee uur na de geboorte erg wakker. Je kunt je baby een poosje bloot tegen je aan leggen. Je baby zoekt dan je tepel en begint meteen te zuigen als hij of zij iets in zijn of haar mondje voelt. Daarom is het belangrijk dat je baby snel na de bevalling aan je borst wordt gelegd. Als dat goed gaat, is de kans groot dat het verder ook goed gaat met de borstvoeding. Na die eerste twee uur zijn de meeste baby’s slaperig.

Tip: wacht dus even met Facebook en Instagram tot na die eerste kennismaking.

De eerste twee dagen

De eerste twee dagen zijn oefendagen waarin de melkproductie op gang komt. Je baby moet leren om aan jouw borst te drinken. Daar heeft hij of zij even tijd voor nodig. Geef je baby die tijd, want zo leert hij of zij het goed en dan is de kans groot dat het gaat lukken.

Vaak aanleggen

Leg je baby zo vaak en zo goed mogelijk aan je borst, zodat hij of zij lang genoeg kan drinken. Klik hier voor tips voor het aanleggen.

Als het niet meteen lukt, geef dan geen extra water of andere voeding. Dat is niet nodig. Vraag de kraamverzorgende of je verloskundige om advies.

Tips voor borstvoeding geven
  • Pasgeboren baby’s willen graag zuigen. Maak daar gebruik van en geef allebei je borsten.
  • Laat je baby zo vaak en zo lang mogelijk drinken, behalve als je pijn hebt. Laat je baby in dat geval zo lang drinken als je zelf aankunt en vraag hulp.
  • Als je baby de borst loslaat, geef hem of haar dan de tweede borst. Sommige baby’s hebben tijdelijk genoeg aan één borst, maar meestal is het goed om twee borsten per voeding te geven.
Liever nog geen speen

Geef je baby de eerste weken liever geen speen. Een speen maakt het moeilijker om hem of haar te leren zuigen aan jouw borst. Je kind kan ook moe worden van het zuigen op de speen. Daardoor slaat hij of zij misschien een voeding over. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben trouwens vaak geen zin in een speen. Wil je baby toch extra zuigen, dan kun je hem of haar je pink geven om op te sabbelen.

Klik hier voor meer informatie over borstvoeding.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: