Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Boosheid en woede bij pubers

Boosheid en woede bij pubers

In de puberteit gebeurt er veel in de hersenen van jongeren. Daarbij worden ook hun hormonen actief. Dat heeft invloed op hun gedrag. Dat kan nogal eens wisselvallig zijn. De ene keer kunnen tieners hun emoties goed beheersen en zijn ze verstandig, de andere keer zijn ze niet voor rede vatbaar en barsten ze uit in een onverklaarbare woedeaanval. Het lijkt soms ook alsof ze heftige emotionele ervaringen of confrontaties opzoeken, aangespoord door hun hormonen. Wat kun je doen als je kind in woede uitbarst en driftig wordt?

Tips om woede te beheersen

  • Praat achteraf met je kind over de woedeaanval. Wat was de reden waarom hij of zij zo kwaad werd en zich niet kon beheersen?
  • Is je kind vaak heel boos en daarbij ook wel eens agressief? Leg dan uit dat het niet goed is om geweld te gebruiken
  • Stimuleer je kind om boosheid positief te gebruiken, bijvoorbeeld door te gaan sporten
  • Het helpt niet om een boksbal te geven. Als kinderen boos zijn, maken hun hersenen een bepaald stofje aan. Onderzoekers hebben ontdekt dat je bij boksen alleen maar meer van die stof aanmaakt. Het is daarom beter om te gaan sporten
  • Heeft je zoon of dochter vaak enorme driftbuien? Helpt sporten ook niet? Zoek dan samen hulp, bijvoorbeeld bij het CJG. Klik hier voor onze contactgegevens.

Manieren van afreageren
Activiteiten waarin jongeren zich lichamelijk kunnen afreageren, werken vaak goed om agressief gedrag te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan atletiek, hardlopen, voetballen, volleyballen, zwemmen, judo of tennissen.

Cursussen
Het is een idee om je kind een cursus sociale vaardigheden te laten volgen. Daar leer je hoe je op een goede manier om kunt gaan met anderen, maar ook wat je kunt doen in lastige situaties (zoals ruzies). Bij het CJG bieden we de gratis sociale weerbaarheidstraining ‘Beat it!‘ aan voor jongeren vanaf 12 jaar. Voor kinderen onder de 12 jaar is er de Rots en Water training.

Moeilijk gedrag
Soms blijven de problemen bestaan. Er zijn jongeren die zich voortdurend verzetten tegen volwassenen en alle regels aan hun laars lappen. Ze strijden tegen hun ouders, familie, leraren, en eigenlijk alle autoriteitsfiguren. Ze vechten met anderen, zijn enorm agressief, klieren veel en raken snel geïrriteerd. Voor dit soort situaties worden er speciale cursussen agressiebeheersing gegeven. Bij het CJG zijn er workshops voor ouders van tegendraadse jeugd. Klik hier voor meer informatie.

 

Deze informatie is afkomstig van Stichting Opvoeden.nl