Boekenweek: voorleestips voor dreumesen en peuters

Van 7 t/m 15 maart is de Boekenweek. Voorlezen aan je dreumes of peuter is gezellig en leerzaam. Lees deze voorleestips!

Goed voor de ontwikkeling

Voorlezen is goed voor de taal- en spraakontwikkeling van je kind. Klik hier om meer te lezen over hoe jij kan helpen bij de taal- en spraakontwikkeling van je peuter.

Voorleestips voor dreumesen en peuters
  1. Geef je kind de ruimte om te reageren op wat je voorleest. Neem bijvoorbeeld een korte pauze en kijk je kind aan. Ga in op zijn of haar reacties. Het gaat erom dat je kind praat, dus alle opmerkingen over het verhaal zijn goed.
  2. Stel je kind een vraag over wat er te zien is in het boekje. Bijvoorbeeld: “Zie jij het hondje?” of “Wat zegt het hondje?”
  3. Laat je kind het verhaal navertellen aan een broertje, zusje, opa of oma.
  4. Lees en bekijk hetzelfde boekje een paar keer. Iedere keer begrijpt en herkent je kind een beetje meer. Vol trots zal hij of zij al gauw meedoen en bijvoorbeeld ‘blaffen’ voordat je kunt vragen “Wat zegt het hondje?”
  5. Je kind moet leren begrijpen wat ‘lezen’ is. Door het voorlezen steeds op dezelfde manier te beginnen, weet je kind wat er gaat gebeuren. Zeg bijvoorbeeld steeds: “Zullen we samen een boekje lezen?” of laat iedere keer dezelfde knuffel of handpop zien.
  6. Maak van de voorleesmomenten een vaste gewoonte. Kies daarvoor een tijd die voor jou goed uitkomt: ‘s morgens vroeg, ‘s middags samen op de bank of voor het slapen gaan.

Bron: Boekstart

Deel dit artikel: