Samen met een professional van het CJG onderzoek je welke vraag je hebt voor jezelf of je gezin en welke hulp daarbij past. Wanneer deze hulp niet wordt aangeboden door het CJG, dan moet deze worden aangevraagd. Hiervoor dien je een aanvraag voor specialistische jeugdhulp in. 

Ben je jeugdhulpaanbieder en wil je een beschikking aanvragen voor een jeugdige? Klik dan hier

Voor de inzet van specialistische jeugdhulp heeft de gemeente afspraken gemaakt met verschillende jeugdhulpaanbieders. Klik hier voor een lijst met gecontracteerde aanbieders.

In sommige situaties kan je kind een PGB krijgen. Lees meer over het PGB jeugdhulp in de folder.
Klik hier voor de uurtarieven voor gemeente Capelle aan den IJssel en het maximum uurtarief per vorm van zorg.

De gemeente Capelle aan den IJssel is verantwoordelijk voor de jeugdhulp aan Capelse kinderen en jongeren als de ouders die gezag hebben in Capelle wonen. Als de ouders die gezag hebben in verschillende gemeenten wonen of als de ouders geen gezag hebben, dan dan gelden andere stappen om te bepalen welke gemeente verantwoordelijk is. Neem voor meer informatie contact op met het CJG.

Mijn zoon of dochter heeft een beschikking en wij gaan verhuizen

Als er een beschikking is voor je kind en jullie gaan verhuizen, dan moet je dit doorgeven aan het CJG. Als het nodig is, dan geven we de beschikking aan de nieuwe gemeente door.

Wat als mijn kind 18 jaar wordt?

Als je kind 18 jaar wordt dan kan de hulp aangeboden worden in de volwassenzorg. De CJG professional kan je kind ondersteunen bij het bepalen waar hij of zij zorg moet aanvragen en kan, indien nodig, ook ondersteunen bij deze aanvraag. In sommige situaties kan ook na de 18e verjaardag specialistische jeugdhulp ingezet worden. Dat zijn situaties waarin:

  • de hulp gestart is voor de 18e verjaardag van het kind;
  • voor de 18e verjaardag van het kind besloten is dat de hulp door moet gaan na zijn of haar 18e verjaardag;
  • als de hulp gestopt is voor de 18e verjaardag er binnen een half jaar weer hulp gewenst is.

Het CJG geeft namens de gemeente Capelle aan den IJssel de beschikking af. Dit doen wij altijd binnen de kaders van de Jeugdwet, de verordening jeugdhulp en de nadere regels van de gemeente.