Beloftes

Wat zijn beloftes eigenlijk? En wat kan je doen als iemand een belofte niet nakomt?

Als je een belofte doet, beloof je iemand dat je iets zal doen of geven. Een belofte hoor je na te komen: dat betekent dat je echt doet wat je hebt gezegd. Als je je belofte nakomt, laat je zien dat je betrouwbaar bent.

Soms lukt het niet om een belofte na te komen. Dat kan gebeuren. Zeg dan eerlijk tegen de ander dat het niet gaat lukken. Vertel ook waarom het niet lukt.

Het kan voor de ander heel vervelend zijn als het niet lukt om de belofte na te komen. Zo kan je voorkomen dat je een belofte niet kunt nakomen:

  • Denk goed na voordat je iets belooft. Beloof niet te snel iets als je niet zeker weet of het lukt.
  • Schrijf het ergens op zodat je het niet kunt vergeten.
Ervaringsverhaal van een jongere: zo voelt het als een belofte niet wordt nagekomen

“Laatst was er een belofte aan mij gemaakt. Een belofte over een keuze. Ik had twee voorkeuren opgegeven voor iets. Daarbij werd de belofte gemaakt dat als mijn voorkeuren niet lukten, ik mee mocht zoeken voor iets anders. Ik zou op de hoogte gehouden worden. Jammer genoeg is dit niet gebeurd. Een paar weken later kreeg ik te horen dat ze al wat anders op het oog hadden voor mij. Ik ben behoorlijk boos geweest hierom. Ik voelde me ook belogen en niet betrokken. Deze keuze is voor mijn toekomst. Maar nu zijn we een paar werken verder. Ondertussen is dit besproken en weet ik meer over hun keuze. Ik ga het in ieder geval een kans geven. Deze belofte verbreking heeft mij een tijdje achtervolgd, maar nu het is besproken is dat niet meer.”

Wat kan je doen als iemand een belofte niet nakomt?

Heeft iemand je iets beloofd, maar is hij of zij de belofte niet nagekomen? Dat kan heel vervelend zijn. Misschien voel je je verdrietig of boos. Wat kan je dan doen?

  • Praat er met iemand over. Dat kan erg opluchten.
  • Vertel de ander hoe je je voelt. Ben je erg verdrietig of boos, dan kan het helpen om even te wachten tot je je wat rustiger voelt. Dan kan je er vaak beter met elkaar over praten. Het is goed om te vertellen wat het met je doet. De ander heeft misschien niet door dat de belofte veel voor jou betekende. En zo leert hij of zij wat het met iemand kan doen als een belofte niet wordt nagekomen. Dan denkt hij of zij een volgende keer misschien beter na.
  • Vraag de ander waarom het niet is gelukt. Misschien heeft hij of zij wel een hele goede reden.