Bedplassen: tips

Als je kind ouder is dan vijf jaar betekent dat niet altijd dat hij of zij ‘s nachts wakker wordt om te plassen. Plast jouw kind ook nog wel eens in bed? Dat is helemaal niet raar. Ongeveer 15 procent van de kinderen tussen vijf en zes jaar plast één of meerdere keren per week in bed. Bij jongens komt het vaker voor dan bij meisjes. Als je kind ouder wordt, verdwijnt het bedplassen vaak vanzelf. 

Kinderen die ‘s nachts in bed plassen, schamen zich daar meestal voor. Ze durven bijvoorbeeld niet bij een vriendje of vriendinnetje te logeren of op vakantie te gaan. Hoe ouder kinderen worden, hoe vervelender ze het bedplassen gaan vinden. Ook voor jou als ouder is het lastig. Je moet regelmatig ‘s nachts je kind en het beddengoed verschonen en extra wassen.

Wat kan je doen?
  • Houd een vast ritme aan om naar het toilet te gaan. Bijvoorbeeld bij het opstaan, voor het naar school gaan, tussen de middag, na school, voor (of vlak na) het avondeten en voor het slapen. Het is daarbij belangrijk dat je kind rustig kan zitten en geen dwang voelt.
  • Vertel je kind op een vriendelijke en positieve manier dat het de bedoeling is dat het bed droog blijft.
  • Gebruik geen luier. Je kind kan dan denken dat bedplassen erbij hoort.
  • Geef geen straf als je kind in bed heeft geplast. Bedplassen doen kinderen niet expres.
  • Geef je kind een compliment als het bed een nacht droog is gebleven.
  • Wees geduldig en zet je kind niet onder druk. Het bedplassen gaat niet binnen een paar dagen over.
  • Geef je kind ook ‘s avonds gewoon genoeg te drinken. Als hun blaas leeg is, voelen kinderen ‘s nachts niet dat ze moeten plassen. Zo leren ze het gevoel niet goed kennen.
Bedplasmethode

Willen jullie echt iets doen aan het bedplassen? Dan kan je eraan denken om een bedplasmethode te gebruiken. Klik hier voor verschillende bedplasmethoden. Het is belangrijk dat je je kind goed voorbereidt en dat je de methode volhoudt en doorzet. Probeer de methode minimaal acht weken, om te zien of je kind er goed op reageert. Elk kind reageert anders. Soms is er heel snel resultaat en soms heeft je kind meer tijd nodig.

Heb je vragen over het bedplassen of het gebruiken van een bedplasmethode? Je mag altijd contact opnemen met het CJG. Wij denken graag met je mee.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Meer opvoedinformatie

Deel dit artikel: