Bang voor Sinterklaas

Hoewel het Sinterklaasfeest natuurlijk heel leuk is, kunnen kinderen Sint of Piet eng vinden. Wat kun je doen om te voorkomen dat je kind bang wordt? En wat kun je doen als hij of zij al bang is? Lees deze tips.

Voorkomen dat je kind bang wordt
  • Maak je kind duidelijk dat jij Sint en Piet goed kent. Je kinderen mogen toch eigenlijk niets van vreemden aannemen? Sint en Piet die zelfs uit een ander land komen, kennen ze niet. Jij kent ze wel en je vertrouwt ze. Sint en Piet komen in huis om schoenen te vullen en cadeautjes te brengen. Ze komen stiekem in het donker en dus moeten het mensen zijn die je vertrouwt.
  • Zeg niet tegen je kind dat Sinterklaas alles van hem of haar weet. Daar kan je kind heel bang van worden. Je zou in plaats daarvan met je kind kunnen overleggen wat er in het boek van de Sint komt te staan. Bijvoorbeeld dat hij of zij vaak helpt met het afruimen van de tafel. Over kleine ondeugden kan je samen besluiten om het niet te vertellen aan de Sint. Dat is jullie geheimpje! Dingen waar jij niets vanaf weet, weet Sinterklaas ook niet. Je kunt een brief met leuke eigenschappen van je kind in de schoen leggen, zodat het voor je kind duidelijk is hoe de Sint dingen over hem of haar te weten komt.
  • Gebruik Sinterklaas niet om je kind straf te geven. Als Sinterklaas iemand is die straf geeft als een kind niet luistert of iets doet wat niet mag, dan is dat een reden om bang voor hem te zijn.
  • In de zak mee naar Spanje? Dat gebeurt nooit!
Wat kun je doen als je kind bang is voor Sint en Piet?
  • Neem de angst serieus. Probeer samen stap voor stap aan Sint en Piet te wennen.
  • Dwing je kind niet. Hierdoor kan je kind nog banger worden. Verplicht je kind dus niet om bij Sinterklaas op schoot te gaan zitten. Begin bijvoorbeeld met een hand geven.
  • Geef een compliment als je kind rustig is gebleven in de buurt van Sint of Piet.
  • Je kunt er ook voor kiezen om het geheim te vertellen.

Bronnen: moeders.nu, Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: