Bang voor onweer: tips

De komende dagen zijn er onweersbuien voorspeld. Kinderen zijn vaak angstig bij onweer. Wat kunt u doen om uw kind te helpen? 

Waarom zijn kinderen bang voor onweer?
Dat kinderen bang zijn voor onweer, is eigenlijk helemaal niet zo gek. De klappen van onweer kunnen erg hard zijn en de regen tikt hard tegen de ramen. Dit zijn geluiden die kinderen niet dagelijks gewend zijn. Kinderen kunnen piekeren over de dingen die kunnen gebeuren. Bijvoorbeeld: ‘Kan de regen ook naar binnenkomen?’

Tips bij angst voor onweer

  • Praat met uw kind over de reden waarom hij of zij zo bang is. Zijn het de harde klappen, de felle flitsen of de angst dat de onweer inslaat? Leg uit dat bliksem niet zomaar inslaat en dat de klappen geen kwaad kunnen.
  • Probeer zelf rustig te blijven. Als u laat merken dat u zelf ook angstig wordt van onweer, voelt uw kind dat aan. Daardoor kan hij of zij zelf ook bang worden.
  • Neem uw kind serieus. Ontken bijvoorbeeld niet dat de harde klappen eng zijn.
  • Knuffelen helpt! Van knuffelen wordt bijna ieder kind rustiger. Het geeft hen een veilig gevoel.
  • Is uw kind ‘s nachts erg overstuur? Haal hem of haar dan even uit bed en troost uw kind bij u op schoot.
  • Wordt uw kind rustig van muziek? Zing dan zachtjes een slaapliedje. Bij onweer overdag: maak samen muziek om het geluid van de klappen te overstemmen. Keer een emmer om en pak een lepel. Zelf maken we ook harde klappen!
  • Vergeet ook de praktische dingen niet. Sluit bij noodweer alle deuren en ramen om het geluid te dempen en doe de gordijnen dicht zodat de flitsen minder goed te zien zijn. Leg wat kaarsjes klaar voor als de stroom uitvalt.

De dag daarna
Kom er de volgende dag nog even op terug. Vertel uw kind hoe dapper hij of zij is geweest en praat over de ervaringen. Wat vond je het spannendst?

 

 

 

 

Bronnen: mamaplaats.nl, damespraatjes.nl