Babyuitzet: wat heb je nodig?

Als je een baby verwacht, heb je veel spullen nodig. Van een babybadje tot de lakentjes voor in het bed. Het is een fijn idee als je met 7 maanden zwangerschap alle benodigde spullen in huis hebt. 

Lijst met benodigde spullen

Het bureau waar je de kraamzorg regelt, heeft een lijst met spullen die je nodig hebt. Hier vind je ook een lijst.

Verzorgingsproducten voor je baby

Allereerst heb je kleding en verzorgingsproducten nodig voor je baby. Hierbij kun je denken aan producten zoals luiers, babyolie, doeken en een kruik.

Kleding voor je baby

Voor je baby heb je babykleding nodig zoals rompertjes, sokjes, mutsjes en babypakjes (maat 50/56), maar bijvoorbeeld ook omslagdoeken.

De babykamer klaarmaken

Het is verstandig om de babykamer in orde te hebben voordat de baby er is. In de babykamer staan meubels, zoals een bed of wieg, een kledingkast, een commode en misschien ook een fijne stoel waar je in kunt zitten als je borstvoeding geeft. Houd rekening met de leveringstijden van de meubels.

Je kunt je baby laten slapen in een wieg of een ledikantje. Spijlen voorkomen dat je baby uit bed valt, maar let wel op de afstand tussen de spijlen. Ook de plek van het wiegje of ledikant is van belang voor de veiligheid. Het juiste beddengoed en een goed matras kunnen het risico op wiegendood verkleinen.

Je baby vervoeren

Om je baby te vervoeren heb je onder andere een kinderwagen en autostoeltje nodig. Let bij het kopen op de kwaliteit en de veiligheid. Koop altijd een autostoeltje dat aan de Europese veiligheidseisen voldoet. Dit is te herkennen aan een label of een sticker.

Spullen die je nodig hebt voor de kraamzorg

Een aantal zaken ben je verplicht om aan te schaffen. Het gaat hierbij om spullen die je nodig hebt tijdens en na de bevalling. De meeste zorgverzekeraars bieden een kraampakket aan waar alles in zit. Voor een uitgebreide lijst met benodigdheden kun je het best contact opnemen met de instantie waar je de kraamzorg hebt geregeld.

Hoe kun je kosten besparen op de babyuitzet?

Vooral aankopen als een autostoeltje en een kinderwagen zijn prijzig. Je kunt wat geld besparen door de spullen tweedehands te kopen of van familie of vrienden over te nemen. Een nieuw matras wordt wel aangeraden in verband met de veiligheid. Veel spullen kun je ook huren.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Meer informatie over de zwangerschap

Deel dit artikel: