
Als je baby op zijn of haar buik ligt, leert je baby om zijn of haar hoofd op te tillen. Daardoor worden de romp, de schouders en het bekken sterker. Die sterke spieren heeft je baby nodig om straks te leren zitten, kruipen en lopen. Hoe kan je je baby laten oefenen met de buikligging?
Vanaf de geboorte
Oefenen met de buikligging kan al vanaf de geboorte. Als je baby nog erg klein is, kan je hem of haar iedere keer als je de luier verschoont een paar tellen op de buik leggen. Je baby spant dan even zijn of haar spieren aan.
Leg je baby minimaal drie keer per dag even op de buik als hij of zij wakker is. Dat kan je doen vanaf de geboorte totdat je baby zich zelf kan omdraaien. Blijf er wel altijd bij en laat je baby niet op zijn of haar buik slapen.
Tips om te oefenen met de buikligging
- Neem de buikligging op in de dagelijkse verzorging van je baby. Draag je baby bijvoorbeeld op je arm in buikligging of wieg je baby in buikligging.
- Leg je baby eens op zijn of haar buik in de box, op een kleed op de grond, dwars op je knieën of op het aankleedkussen terwijl je hem of haar aan- of uitkleedt.
- Je maakt het voor je baby makkelijker om op de buik te liggen door met één hand wat lichte druk uit te oefenen op de billen.
- Houdt je baby er niet zo van om op de buik te liggen? Leg je kind dan in buikligging op je eigen borst. Zo kan je baby aan de buikligging wennen terwijl hij of zij lekker knus en warm bij je ligt.
- Laat je baby in buikligging naar voren op zijn of haar onderarmen steunen. Zo maak je het makkelijker voor je baby.
- Je baby vindt het leuk om te kijken naar wat er om hem of haar heen gebeurt. Je baby wordt steeds sterker en kan zijn of haar hoofd steeds beter omhoog houden. Als je baby geboeid wordt door speelgoed of door andere kinderen, kan hij of zij de buikligging wat langer volhouden.
- Leg speelgoed altijd recht voor je baby als hij of zij op de buik ligt.
- Na enige tijd kan je baby ook op zijn of haar buik spelen.
- Leg je baby niet op een gladde ondergrond of een speelkleed dat kan wegglijden, want dat maakt bewegen moeilijker. Baby’s kunnen zich er zelfs onveilig door voelen en dan maar helemaal niet gaan bewegen.
Bron: Opvoedinformatie Nederland
Deel dit artikel: