Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Baby’s en media: adviezen en tips

Baby's en media: adviezen en tips

Praten, zingen en het contact met mensen is voor baby’s belangrijk. Met ongeveer 9 maanden worden boekjes en televisie steeds interessanter. Wat is het advies voor baby’s en beeldschermen? Vanaf wanneer kunt u boekjes gaan voorlezen? 

Uw baby voorlezen

Baby’s houden van klanken en horen graag taal en muziek. Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van baby’s. U kunt uw baby al vanaf een maand of 4 gaan ‘voorlezen’. Uw baby kan het boekje bekijken en voelen terwijl hij of zij van uw stem geniet. Vanaf ongeveer 9 maanden beginnen baby’s voorlezen steeds leuker te vinden. Voorlezen is dan vooral samen plaatjes kijken, aanwijzen en benoemen wat u ziet.

Hoe vaker u voorleest, hoe beter, want dat is heel goed voor de taalontwikkeling. Niet alleen omdat baby’s dan nieuwe woorden leren, maar ook omdat ze zo spelenderwijs belangrijke communicatieve principes leren. Los daarvan is het natuurlijk ook gewoon gezellig om samen dit soort intieme momenten te hebben.

Op vaste momenten
Dagelijks voorlezen geeft structuur, ook daar houden jonge kinderen van. Een baby die weet wat er komen gaat, voelt zich gerustgesteld. Bouw dus vaste leesmomenten in.

Baby’s en beeldschermen

Bewegende beelden of opvallende geluiden trekken al snel de aandacht. Een baby draait zijn hoofd dan ook snel naar een beeldscherm. Daarom is het goed om al zo vroeg mogelijk bewust om te gaan met het mediagebruik van uw baby.

Voorzichtig met beeldschermen
Beeldschermen van tv, computer, tablet of smartphone kunnen al veel aandacht trekken van een baby of dreumes. Als u niet oplet, is uw kind daar lange tijd zoet mee. Deskundigen vinden dat we met baby’s voorzichtig moeten zijn. De tijd die ze aan een beeldscherm besteden, gaat ten koste van iets anders. Vooral de taalontwikkeling kan eronder lijden. Dat geldt ook als er een televisie of radio aanstaat op de achtergrond. Ook als ze daar niet echt naar kijken of luisteren, worden ze er wel door afgeleid en kunnen baby’s overprikkeld raken.

Adviezen en tips mediagebruik baby’s

Een groep Nederlandse kinderartsen adviseert om baby’s tot 2 jaar helemaal weg te houden van beeldschermen. Volgens onderzoek zijn beeldschermen niet leerzaam en kunnen baby’s erdoor overprikkeld raken. Bovendien kan het led-licht van smartphones en tablets schadelijk zijn voor het netvlies. Als u van dit advies af wilt wijken, doe dit dan wel bewust. Onderstaande tips kunnen u hierbij helpen.

Beperk beeldschermtijd
Beperk beeldschermtijd tot 5-10 minuten per keer en tot maximaal 2 keer per dag. Op deze leeftijd hebben kinderen nog niets aan beeldschermen. U kunt die tijd beter gebruiken voor andere dingen die wel goed zijn voor de ontwikkeling. Gebruik voor het slapen gaan helemaal geen beeldschermen. Kinderen hebben voldoende rust nodig om in slaap te komen.

Speciaal voor jonge kinderen
Laat uw kind alleen kijken naar tv-programma’s of apps die speciaal voor heel jonge kinderen gemaakt zijn. Dat zijn altijd programma’s met simpele beelden, geen harde geluiden en een traag tempo, waardoor ze kunnen zien en begrijpen wat er gebeurt. Voorbeelden:

  • Dribbel
  • Bumba
  • Nijntje
  • Hopla
  • Teletubbies
  • BabyTV

De bibliotheek kan u helpen om geschikte DVD’s te vinden. Of installeer de Cinekid Applab. In de app vindt u een gratis selectie van apps die per leeftijd beoordeeld zijn en dus geschikt zijn voor uw kind.

Maak afspraken
Maak afspraken met uw partner over wat jullie geschikte filmpjes en apps vinden. Deel deze afspraken ook met andere opvoeders van uw baby, zoals de oppas of familieleden.

Samen kijken
Laat uw kind niet alleen met een computer, tv of tablet, maar geniet samen. Gebruik taal om te vertellen wat u ziet en uitleg daarover te geven. Neem uw kind op schoot, net als wanneer u een boekje voorleest. U voelt dan ook beter aan wanneer de aandacht verslapt.

Praat over wat u ziet
Gebruik veel taal. Jonge kinderen reageren op boekjes, programma’s, apps en websites door te wijzen. Soms proberen ze te zeggen wat ze zien. Door zelf het goede woord te geven voor wat ze zien, leren ze in korte tijd veel woordjes.

Leg uw kind op zijn of haar buik
Leg uw kind op zijn of haar buik wanneer hij of zij met de tablet bezig is. Hierdoor versterkt u de rugspieren en gaat u het kromgroeien van de rug tegen.

 

Deze informatie is afkomstig van Stichting Opvoeden.nl