'Babyproof' maken van je huis: 7 dingen die je snel vergeet

Als je kind bijna begint te kruipen, is het tijd om je huis ‘babyproof’ te maken. Welke gevaarlijke dingen liggen binnen handbereik en kun je beter opbergen? En hoe voorkom je andere ongelukken? Hieronder vind je 7 dingen waar je misschien niet meteen aan denkt, maar die wel belangrijk zijn.

1: Kamerplanten

De meeste kamerplanten zijn veilig voor kinderen, maar helaas geldt dat niet voor alle planten. Omdat baby’s vaak alles in hun mond stoppen, is het goed om te controleren welke planten er bij jullie in huis staan. Giftige planten zijn bijvoorbeeld: oleander, christusdoorn, begonia, kerstster, aronskelk, dief-van-Bagdad, philodendron en sierpeper. Zet deze planten buiten handbereik van je kind of, nog veiliger, doe ze weg.

2: Televisie

Alles wat beweegt en geluid maakt, is interessant voor je baby. De kans is dan ook groot dat je baby de televisie wil aanraken of pakken als hij of zij kan kruipen of staan. Zorg er daarom voor dat jullie televisie niet binnen handbereik staat of stevig vastzit aan de muur. Vergeet ook niet om de afstandsbediening op te bergen: de batterijen die erin zitten, kunnen levensgevaarlijk zijn voor je kind.

3: Vloerkleden

Koop een antislip-mat om onder je vloerkleed te leggen, zodat je kind niet uitglijdt.

4: Fornuis

Kinderen vinden het leuk om aan knopjes te draaien. Het is daarom verstandig om fornuisknoppen en/of een fornuisbeschermer te kopen. Zo voorkom je dat je kind per ongeluk de oven of het gasfornuis aandoet. Ook handig en verstandig: kindersloten op de ovendeur en keukenkastjes.

5: Prullenbak

Ook de prullenbak kan maar beter ergens staan waar je kind er niet bij kan. Je wilt natuurlijk niet dat je kind het afval in zijn of haar mond kan stoppen! Een kinderslot op de prullenbak kan ook een oplossing zijn.

6: In bad

Koop een antislip-mat voor in bad en voor op de vloer naast het bad, zodat je kind niet kan uitglijden. Klik hier om meer te lezen over je baby veilig in bad doen.

7: Meubels

Als je kind kan kruipen, zal hij of zij zich binnenkort ook aan dingen in huis gaan optrekken. Zorg er daarom voor dat losse meubels die om kunnen vallen, zoals boekenkasten en staande lampen, buiten bereik van je kind zijn of vastzitten aan de muur.

Bron: Ouders van Nu

Deel dit artikel: