Baby: veilig in bad

Als je je baby in bad doet, heb je de tijd om hem of haar alle aandacht te geven en gezellig tegen je baby te praten of ondertussen een liedje te zingen. Zo bouw je een goede band op met je kind. Als je je baby in bad doet, is veiligheid erg belangrijk. Waar moet je op letten? 

Je kraamverzorgende kan je voordoen hoe je je baby in bad doet. Dan hoef je niet alles zelf te ontdekken.

Laat je kind nooit alleen

Houd je kind tijdens het baden altijd goed in de gaten, of je kind nu in bad zit of in een bademmer. Zorg dat je je kind steeds kunt zien en binnen handbereik hebt. Laat hem of haar nooit alleen, ook niet heel eventjes. Loop ook niet naar de kamer ernaast. Een jong kind kan namelijk al in een paar centimeter water verdrinken. Zorg dat je alles wat je nodig hebt binnen handbereik klaar hebt staan.

Ook als een ouder broertje of zusje oplet, is je baby niet veilig.

Temperatuur van het badwater

Bij een temperatuur tussen de 36 en 38 graden kan je kind veilig en lekker badderen. Je kunt het best eerst het badje vullen met koud water en daarna warm water toevoegen. Meng het water met de hand zodat het overal dezelfde temperatuur heeft. Check voor alle zekerheid de temperatuur nog even met je elleboog of met een badthermometer. Dit kan brandwonden voorkomen.

Het is prettig als het in de kamer waar je je baby in bad doet lekker warm is. Sluit alle ramen en deuren om tocht te voorkomen en zorg ervoor dat het zo’n 20 tot 24 graden is in de kamer.

Thermostaatkraan

Als je kind al kan kruipen of lopen, zorg dan dat hij of zij nooit bij de hete kraan kan komen. Neem liever een thermostaatkraan.

Hulpmiddelen voor veilig baden
  • Zet de badstandaard op een stevige, horizontale en droge ondergrond. Klap hem helemaal uit voordat je je baby in bad doet.
  • Je kunt ook een speciale bademmer gebruiken. Deze bademmers of ‘tummy tubs’ zijn geschikt voor baby’s tot ongeveer 6 maanden. De emmer kan eventueel op een standaard worden geplaatst.
  • Je kunt een antislipmatje aanschaffen om te voorkomen dat je kind in bad uitglijdt.
  • Je kunt ook een badzitje aanschaffen. Over de veiligheid van badzitjes zijn de meningen verdeeld. Het belangrijkste advies is: blijf altijd bij je kind, ook als hij of zij in een badzitje zit!
  • Als je kind in het grote bad zit, kan hij of zij tegen de kraan aan stoten en zich bezeren. Hiervoor zijn zogenaamde kraanbeschermers te koop, die je over de kraan kunt schuiven.
Huidverzorging

Voor het afdrogen gebruik je een zachte hydrofielluier van katoen. Het is belangrijk dat je alle huidplooien goed droogmaakt, bijvoorbeeld in de hals, de ellebogen, tussen de benen en in de knieholtes. Deze plekjes raken bij baby’s snel geïrriteerd. Je kunt de huid verzorgen met vaseline of een vette crème. Gebruik het liefst neutrale producten zonder parfum.

Na het afdrogen kun je je baby masseren, bijvoorbeeld met de Shantala-techniek. Dit helpt om de band met je baby te versterken.

Moeten baby’s elke dag in bad?

Het is niet nodig om je baby elke dag in bad te doen of om elke dag de haartjes te wassen. Je kunt je baby ook wassen met een washandje. Gebruik niet te veel zeep en shampoo. Er is speciale shampoo die niet in de oogjes prikt.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Meer opvoedinformatie over baby’s

Deel dit artikel: