Wanneer leren baby's zitten?

Als je baby zelf kan zitten, wordt zijn of haar wereld groter. Wanneer leren baby’s zitten? En welke nieuwe spelletjes kun je dan samen doen?

0 tot 6 maanden

Het eerste half jaar kan je baby nog niet zelf zitten. Hij of zij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby’s het leuk om zich aan je vingers op te trekken en zo half te gaan zitten. Na vijf of zes maanden lukt het baby’s soms om even rechtop te zitten.

Vanaf 6 maanden

Vanaf 6 maanden probeert je baby zelf te gaan zitten. Lukt dat nog niet, dan is het niet verstandig om je baby lang te laten zitten.

Als je baby eenmaal zelf kan zitten, wordt zijn of haar wereld groter. Je kind kan meer zien en heeft beide handen vrij om dingen te pakken en vast te houden. De rug en de nek van je baby worden nu steeds sterker.

Nieuwe spelletjes

Als je kind eenmaal kan zitten, kan hij of zij veel nieuwe spelletjes doen. Groter speelgoed kan je baby nu goed vasthouden en het is extra spannend als dat beweegt of geluid maakt.

Tips voor spelletjes:

  • Samen torens bouwen van grote blokken. Het omgooien is het leukst!
  • Rijden met een stevige speelgoedauto.
  • Draaien met een grote bromtol.
  • Met een balletje rollen.

Je kind kan nu een tijdje rustig op een kleed zitten spelen. Hij of zij wil graag dingen ergens in en uit doen, steeds opnieuw. Met een vormendoosje of een blokkendoos kan je kind een hele tijd bezig zijn.

Klik hier voor meer leuke spelletjes om met je baby te doen.
Klik hier voor meer opvoedinformatie over baby’s.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: