Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Angststoornis? Hey, het is oké!

Angststoornis? Hey, het is oké!

Iedereen is wel eens bang. Maar soms kan angst je leven beheersen. Dan kun je een angststoornis hebben. Eén op de vijf mensen heeft hier last van. Een angststoornis is een persoonlijk en gevoelig onderwerp. Daardoor kan het lastig zijn om erover te praten. Toch is erover praten heel belangrijk. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is daarom gestart met de campagne: Hey, het is oké! 

Staatssecretaris Blokhuis vertelt: “Het is belangrijk dat mensen open durven te zijn over psychische klachten, zoals depressie en angststoornissen. Een gesprek met vrienden, familie of je werkgever kan een stap zijn naar de juiste hulp. Soms is erover praten al genoeg, maar er zijn ook mensen die professionele hulp nodig hebben. Hoe eerder je er bij bent, hoe groter de kans dat je klachten minder zwaar worden. Daarom moeten we het taboe daarop doorbreken en dat begint vaak met een simpele vraag: Hey…?”

Voor de campagne zijn verschillende t-shirts ontworpen met de Latijnse benaming van veel voorkomende angst- en paniekstoornissen. De komende weken laten tientallen mensen (bekend en onbekend) door deze t-shirts letterlijk zien welke angst zij dragen, onder het motto: de angst die je draagt, hoef je niet te verbergen. Dit maakt mensen nieuwsgierig naar de betekenis. Dat leidt tot gesprekken hierover en daarmee kunnen de t-shirts taboedoorbrekend werken. Ook is er een tv-commercial te zien en is er een speciale website gemaakt: www.heyhetisoke.nl

Ervaringsverhalen
Op de campagnewebsite vind je ervaringsverhalen over leven met een angststoornis. Je kunt bijvoorbeeld lezen over Romy en haar faalangst, YouTuber Dylan die last heeft van paniekaanvallen of hoe Bente omgaat met haar verlatingsangst.

Tips om erover te praten
Hoe kun je over je angststoornis praten? Op www.heyhetisoke.nl delen experts en mensen met een angststoornis tips om je hierbij te helpen. Heb je zelf geen angststoornis, maar ken je iemand en wil je er graag over in gesprek gaan? Ook daarvoor vind je tips.

Informatie over angststoornissen
Op de campagnewebsite kun je informatie vinden over verschillende angststoornissen. Dit kan helpen om iemand in je omgeving beter te begrijpen.

Hulp nodig?
Heb je last van angst en wil je er graag met iemand over praten? Je kunt altijd contact opnemen met het CJG. Wij denken graag met je mee.

 

Deel dit artikel: