Als je ontdekt dat je geen hetero bent

Heb je ontdekt dat je geen hetero bent? Daar kan je best van in de war raken. Misschien heb je het gevoel dat je de enige bent. Of je hoort mensen om je heen vervelende dingen zeggen over mensen die geen hetero zijn. Hieronder vind je informatie en tips.

Wie ben ik?

Misschien ben je nog aan het ontdekken op wie je precies valt. Het is helemaal niet gek als die gevoelens nog veranderen. Op iedereenisanders.nl vind je informatie over de verschillende gevoelens die je kunt hebben.

De mensen om je heen gaan er meestal van uit dat je hetero bent. Ze vinden hetero normaal. Er zijn inderdaad meer mensen hetero dan homo, lesbisch, bi of iets anders. Maar dat betekent niet dat hetero zijn normaal is en jij niet normaal bent. Overal in de wereld zijn mensen die geen hetero zijn. Het is ook geen foutje van de natuur. In de natuur komen bijvoorbeeld ook homoseksuele dieren voor.

Net als hetero’s zijn mensen met een andere seksuele voorkeur verschillend van elkaar. Niet alle lesbo’s zijn bijvoorbeeld ‘jongensachtig’. Iedereen is anders. Het belangrijkste is dat je jezelf bent!

Je bent niet de enige

Het kan fijn zijn om te weten dat je niet de enige bent. Ga op zoek naar mensen waarmee je kunt praten en die weten hoe je je voelt.

Uit de kast komen

Uit de kast komen of coming out betekent dat je aan de mensen om je heen vertelt wat jouw seksuele voorkeur is. Bijvoorbeeld dat je homo- of panseksueel bent. Maar aan wie vertel je het? Moet je het altijd vertellen? En wat is het beste moment? Op deze pagina van Sense.info vind je tips, informatie en ervaringen van anderen. Hieronder 5 tips om het te vertellen:

  1. Bedenk aan wie je het als eerste wilt vertellen. Kies iemand waarvan je verwacht dat die er positief op zal reageren. Iemand die jouw geheim niet meteen doorvertelt. Iemand die goed kan luisteren en jou waardeert zoals je bent.
  2. Zeg dat je iets belangrijks over jezelf wilt vertellen. Misschien wil je het geheim houden: vraag dan eerst of die persoon een geheim kan bewaren.
  3. Er zijn jongeren die het eerst aan hun ouders vertellen. Zijn je ouders niet meteen positief? Geef ze tijd om aan het idee te wennen. Jij bent er misschien al een tijdje aan gewend, maar voor je ouders is het waarschijnlijk nieuw. Je kunt ze ook dit artikel laten lezen.
  4. Anderen vertellen het liever eerst aan een vriend of vriendin. Zorg dat je deze persoon vertrouwt. Ook hij of zij kan tijd nodig hebben om aan het idee te wennen.
  5. Twijfel je of iemand positief zal reageren op jouw coming out? Vraag eerst in het algemeen hoe hij of zij denkt over bijvoorbeeld homoseksualiteit.

Religieuze mensen kunnen jongeren die geen hetero zijn, afwijzen. Dat geldt niet voor alle religieuze mensen. Binnen een religie zijn er vaak verschillende meningen. Kijk op iedereenisanders.nl om te lezen hoe er bij verschillende religies mee wordt omgegaan.

Vind je het lastig om uit de kast te komen? Je bent niet de enige. Er zijn veel anderen die het ook moeilijk vinden en niet weten hoe ze het moeten aanpakken. Bekijk bijvoorbeeld deze video’s van jongeren die worden gevolgd bij hun coming out. Het is niet voor iedereen makkelijk, maar uiteindelijk is iedereen toch blij met zijn of haar keuze.

Meer lezen

Op deze pagina van Sense.info vind je veel handige links en ervaringen van anderen.

Bronnen: Sense.info, iedereenisanders.nl

Deel dit artikel: