Als je je eenzaam voelt met kerst

Ook dit jaar is er een lockdown met de feestdagen. Je kan je tijdens de kerst best alleen voelen. Wat kan je doen?

Accepteer het

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer te accepteren dat je deze kerst een beetje eenzaam bent. Het is niet raar om je eenzaam te voelen. Veel mensen voelen zich eenzaam rond de feestdagen, zeker nu er een lockdown is. Laat het gevoel er zijn. Door het te accepteren, voel je je vaak al wat beter. Probeer er het beste van te maken. De tips hieronder kunnen je daarbij helpen.

Ga iets leuks doen voor jezelf

Heb je een hobby? Wat vind je écht leuk om te doen? Neem daar lekker uitgebreid de tijd voor! Daar word je vaak een stuk vrolijker van dan de hele dag kerstfilms kijken op de bank. Bedenk hoe je van de kerstdagen leuke dagen kunt maken voor jezelf.

Ga lekker naar buiten

Door te bewegen, voel je je vaak beter. Maak een wandeling, ga een rondje fietsen, skeeleren of een balletje trappen. Is er een vriend, vriendin of familielid die deze kerst ook een beetje eenzaam is? Nodig hem of haar uit om met je mee te gaan. Mis je iemand waar je nu niet naartoe kunt? Misschien kan je hem of haar wel bellen als je aan het wandelen bent. Zo is het net of jullie samen wandelen.

Zoek contact met anderen

Als je je alleen voelt, is het fijn om contact te zoeken met anderen. Bel je opa of oma om te vragen hoe het gaat, doe een online spelletje met een vriend(in) of verzin iets leuks om te doen thuis met je broer/zus/ouder(s). Je kunt ook iets lekkers bakken en het uitdelen aan je buren. Of stuur lieve, persoonlijke berichtjes naar mensen die veel voor je betekenen. Iets positiefs voor anderen doen geeft vaak een fijn gevoel.

Wees lief voor jezelf

Je hoeft niet altijd vrolijk en blij te zijn. Ook deze gevoelens mogen er zijn. Zorg goed voor jezelf. Doe dingen waar jij blij van wordt of wat jij op dit moment nodig hebt. Wees lief voor jezelf.

Deel dit artikel: