Als je je buitengesloten voelt

Voel je je buitengesloten? Bijvoorbeeld omdat je ergens niet voor wordt uitgenodigd? Dan kan je je heel rot voelen. Wat kan je doen?

Laat je gevoelens er zijn

Als je je buitengesloten voelt, negeer je die negatieve gevoelens misschien liever. Laat het rotgevoel in plaats daarvan juist toe. Als je heel erg gekwetst bent en wilt huilen, doe dat dan gewoon. Door je gevoelens echt even te voelen, voel je je sneller weer beter.

Tip: schrijf op hoe je je voelt. Denk na over waarom je je buitengesloten voelde, hoe je je precies voelde en waarom je je zo voelde. Bijvoorbeeld: “Ik voel me buitengesloten omdat mijn vrienden naar een feestje zijn geweest zonder mij. Ik voel me verdrietig, omdat ik daardoor denk dat ze me niet leuk vinden.” Zo begrijp je je gevoelens beter.

Denk over de situatie na. Werd je echt buitengesloten?

Soms voel je je buitengesloten terwijl daar helemaal geen reden voor is. Denk nog eens over de situatie na. Zijn er misschien andere redenen waardoor iemand zich zo gedroeg dat jij je buitengesloten voelde? Misschien had hij of zij haast of iets anders aan zijn of haar hoofd. Had je zelf misschien niet zo’n goede dag, waardoor je dingen sneller vervelend opvat? Je kunt ook aan iemand anders vragen hoe hij of zij over de situatie denkt.

Ga iets leuks doen

Ga iets doen waar je je beter door voelt. Als je blijft piekeren over wat er is gebeurd, wordt het rotgevoel alleen maar erger. Zijn je vrienden bijvoorbeeld naar een feest waar jij niet voor uitgenodigd bent? Ga dan thuis iets leuks voor jezelf doen en verwen jezelf.

Zeg positieve dingen tegen jezelf

Als je wordt buitengesloten, kan je je verdrietig voelen en slecht over jezelf gaan denken. Door positief tegen jezelf te praten voel je je beter. Kijk bijvoorbeeld in de spiegel en zeg iets om jezelf aan te moedigen. Je kunt iets zeggen waarvan je vindt dat het waar is over jezelf, of iets waarin je graag wilt gaan geloven. Bijvoorbeeld: “Ik ben een goede vriend(in)” of “Mensen vinden het leuk om tijd met mij door te brengen”.

Praat met iemand over wat er is gebeurd

Vertel een goede vriend(in) of familielid wat er is gebeurd. Dat kan je eraan herinneren dat er mensen zijn die om je geven. Kies iemand die je steunt en die goed naar je kan luisteren.

Vertel je vrienden over je gevoel

Vertel je vrienden (of anderen die je buitengesloten hebben) hoe je je voelt. Leg uit om welke situatie het gaat en waarom je graag had gewild dat ze je erbij gevraagd hadden/bij je waren gebleven. Vraag, op een aardige en rustige manier, waarom het zo is gegaan. Probeer er niet vanuit te gaan dat ze je expres hebben buitengesloten.

Voorbeeld: “Ik was echt verdrietig toen ik hoorde dat jullie zaterdag zijn gaan bowlen en mij niet hebben meegevraagd. Ik weet dat ik vrijdagavond moe was, maar zaterdag voelde ik me weer beter. Ik voelde me echt buitengesloten toen ik hoorde dat jullie met elkaar wat zijn gaan doen. Waarom hebben jullie me niet gebeld/geappt?”

Luister goed naar het antwoord van je vrienden. Misschien zijn ze wel verbaasd dat jij je buitengesloten voelde. Misschien hadden ze een goede reden om jou niet mee te vragen en bedoelden ze het goed. Wees ook eerlijk tegen jezelf. Heb jij dingen gedaan waardoor je vrienden je misschien hebben buitengesloten?

Organiseer dingen om samen met vrienden te doen

Misschien vragen je vrienden je niet mee omdat jij het druk hebt. Het kan dan helpen om dingen voor te stellen die in jouw drukke schema passen. Zo merken je vrienden dat je wel graag tijd voor ze maakt. Blijven je vrienden nee zeggen of zeggen ze steeds op het laatste moment af? Blijf dan niet vragen. Misschien is het goed om andere vrienden te zoeken. Dat is verdrietig en lastig, maar bij vrienden blijven die je steeds een rotgevoel geven is ook niet fijn.

Bron: Wikihow

Deel dit artikel: