Als je je alleen voelt

Het is niet fijn als je je alleen voelt. Wat kan je doen om je minder vaak alleen te voelen? Lees deze tips.

Accepteer jezelf zoals je bent

Wees eerlijk tegen jezelf over wie je bent en wat jij nodig hebt. Misschien ben je introvert en vergelijk je jezelf vaak met extraverte mensen. Zij hebben misschien meer vrienden of gaan vaak naar sociale uitjes. Daar is niks mis mee. Maar als jij jezelf met zo iemand vergelijkt en probeert om ook zo te zijn, dan gaat dat je niet lukken. Daardoor kan je je heel rot of alleen voelen. Doe wat goed voelt voor jou en wat bij jou past. Met één of twee goede vrienden en regelmatig een avondje voor jezelf ben jij waarschijnlijk veel gelukkiger.

Leer je op je gemak te voelen als je alleen bent

Denk hier eens over na: hoe comfortabel voel jij je wanneer je alleen bent? Veel mensen zoeken anderen op om niet alleen te hoeven zijn. Ze voelen zich niet op hun gemak als ze alleen zijn. Heb jij dat ook? Je kunt leren om je meer op je gemak te voelen in je eentje. Bijvoorbeeld door te mediteren, boeken te lezen, films te kijken, leuke hobby’s te doen waar je blij van wordt… Wat ook helpt, is je aandacht te richten op wat je hebt in plaats van wat je niet hebt. Dat kan helpen om je meer tevreden te voelen.

Oefen met korte praatjes

Probeer korte praatjes te maken met mensen, bijvoorbeeld over het weer of een luchtig nieuwtje. Bijvoorbeeld tegen de buurman bij de brievenbus of een medewerker in de supermarkt. Heb je het gevoel dat dit niet bij je past? Dan is het een goede oefening voor jou! Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het gaat om een praatje met iemand te maken. Misschien spreek je wel iemand aan met wie je goede vrienden kan worden.

Geef tijd en aandacht aan het maken van vrienden

Het zou makkelijk zijn om bij een feestje naar binnen te lopen en een uur later een nieuwe beste vriend te hebben, maar het maken van vrienden kost tijd. Gelukkig is het niet moeilijk om nieuwe vrienden te maken. Als je mensen regelmatig ziet, kunnen dat makkelijk je nieuwe vrienden worden. Het is dus belangrijk dat je steeds op dezelfde plek komt. Bijvoorbeeld tijdens het uitlaten van de hond of bij een sport/hobby die je leuk vindt. Ga naar plekken waar andere jongeren komen die dezelfde dingen leuk vinden als jij. Probeer een kort praatje met ze te maken, zo maak je contact. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in de ander, stel bijvoorbeeld vragen over wat hij of zij leuk vindt. En onthoud: geef het tijd.

Onderzoek waar jouw gevoel vandaan komt

Nieuwe vrienden maken is niet altijd de (enige) oplossing voor het alleen voelen. Onderzoek waar jouw gevoel vandaan komt. Hoe vaak voel je je alleen? Is dat op bepaalde momenten? Zijn er dingen thuis waardoor je je alleen voelt? Door te onderzoeken waar je eenzame gevoel vandaan komt, weet je wat nodig is om dat gevoel te verminderen. Ben je bijvoorbeeld bang om verlaten te worden? Vind je het lastig om jezelf open te stellen of heb je het gevoel dat mensen, ook je vrienden, de echte jij niet kennen? Een psycholoog of therapeut kan je daarbij helpen. Of een jeugd- en gezinspsycholoog van het CJG. Daar kan je gratis mee praten. Klik hier voor onze contactgegevens.

Bron: Happinez

Deel dit artikel: