Alleen spelen

Hoe lang een kind alleen kan spelen hangt af van zijn of haar leeftijd. Een kleuter heeft er moeite mee om lang achter elkaar alleen bezig te zijn. Oudere kinderen kunnen dat een stuk beter, zeker als ze iets doen wat ze boeiend vinden, zoals knutselen of een computerspelletje. Hoe kun je je kind leren om alleen te spelen?

Ieder kind is anders

Hoe en hoe lang kinderen spelen is ook afhankelijk van hun temperament. Sommige kinderen willen veel bewegen, houden van wilde spelletjes en spelen het liefst buiten. Andere kinderen spelen liever in een rustige omgeving of kunnen uren lezen. Ieder kind is anders. Pas daar je verwachtingen en de omgang met je kind op aan.

Kleuters en jonge schoolkinderen

De meeste kleuters houden erg van afwisseling, maar kunnen ook best al een tijdje alleen bezig zijn. Verwacht niet te veel: een half uur is lang voor een kleuter.

Oudere schoolkinderen

De meeste kinderen geven duidelijk aan wat ze leuk en uitdagend speelgoed vinden. Als ouder kun je dingen in huis halen waar ze veel mee kunnen, zodat ze langere tijd achter elkaar door kunnen spelen.

Kinderen alleen leren spelen

Je kunt kinderen leren om langer alleen te spelen. Speel bijvoorbeeld even samen en zeg daarna dat je kind nu even zelf moet spelen. Vertel wat je gaat doen en wanneer je je kind weer aandacht geeft. Zeg bijvoorbeeld: “Ik ga nu aardappels schillen. Speel jij nog maar even met je pop. Als ik klaar ben met schillen, gaan we samen de champignons snijden.”

Reageer positief als je kind een tijdje alleen heeft gespeeld. Ook tijdens het spelen kun je een compliment of aai over de bol geven, maar stoor het spelen niet. Vertel dat je het fijn vindt dat je kind zo goed alleen speelt.

Verveling hoort erbij

Het is onvermijdelijk dat kinderen zich af en toe vervelen en hangerig zijn. Dat hoort erbij. In zo’n bui vindt je kind waarschijnlijk alles ‘saai’. Benoem het gevoel van je kind en geef daarbij aan dat hij of zij zelf een oplossing moet vinden. Doe af en toe iets leuks alleen met je kind, zonder de andere gezinsleden. Kinderen waarderen die speciale aandacht en zijn dan minder ‘dwingend’ op momenten dat ze zich vervelen.

Lees meer

Lees ook over samen spelen, buiten spelen of winnen en verliezen.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: