Al die regels thuis...

Niet praten met volle mond, voor het donker thuis zijn, je handen wassen voor het eten, niet meer dan één uur gamen per dag, je telefoon van tafel tijdens het eten.. Regels, regels, regels. Je wordt er af en toe helemaal gek van.

Waarom zijn er regels?

Het liefst wil je zelf bepalen wat je doet en hoe je het doet, maar regels zijn nodig. Als iedereen gewoon maar doet waar hij of zij zin in heeft, wordt het een chaos. Gelukkig mag je als je ouder wordt meestal steeds meer meepraten over de regels thuis.

Als je het niet eens bent met de regels

De meeste regels van je ouders kun je waarschijnlijk wel begrijpen. Maar als er een regel is waar je echt niet mee kunt leven, praat er dan over met je ouders. Niet door ruzie te maken, te schreeuwen of weg te lopen. Daar bereik je niets mee. Probeer het eens op deze manier:

  • Maak eerst een afspraak om op een rustig moment verder te praten
  • Vertel welke regels je wel goed vindt
  • Leg rustig en duidelijk uit waarom jij het met die ene regel niet eens bent
  • Vertel je ouders hoe je het anders zou willen
  • Vraag of jullie een nieuwe afspraak of regel kunnen uitproberen, zodat je kunt laten zien dat de nieuwe regel werkt
  • Vind je het moeilijk om het rustig en duidelijk uit te leggen, schrijf het dan eerst op

Tip: houd je aan de nieuwe regel. Zo laat je zien dat ze jou kunnen vertrouwen.

Onredelijke ouders?

Soms zorgen ouders voor problemen. Ze houden zich niet aan hun eigen regels of maken steeds andere regels. Als je daarover wilt praten, worden ze boos. Misschien hebben zij dit zelf niet door, omdat ze het te druk hebben of omdat ze hun emoties moeilijk in de hand kunnen houden. Het is aan jou of je hier met je ouders over wilt praten. Voor ouders is het soms heel moeilijk om van hun kinderen te horen dat zij moeite hebben met hun gedrag. Je kunt hier het beste eerst met iemand anders over praten, bijvoorbeeld een oom of tante. Of met een jeugdcoach van het CJG.

Nieuw gezin, nieuwe regels

Als je ouders gaan scheiden, kunnen de regels in huis veranderen. En als je vader of moeder opnieuw gaat samenwonen, kunnen de regels weer veranderen. Of misschien heeft je vader weer andere regels dan je moeder. Dat kan heel verwarrend zijn. Zeker als je het niet eens bent met de regels. Probeer dan op een rustige manier met hen daarover te praten (zie hierboven).

Bron: Infovoorjou.nl

Deel dit artikel: