7 tips om je kind te beschermen tegen online gevaren

Cyberpesten, schermverslaving en kinderlokkers. In de online wereld liggen allerlei gevaren op de loer. Aan jou als ouder de lastige taak om je kind zo veel mogelijk te behoeden voor die gevaren. Hoe kun je dat doen? Ouders van Nu geeft 7 tips.

Vaders en moeder zijn vooral bang dat hun kinderen kwaadaardige software downloaden of veel te lang achter de computer of tablet zitten, blijkt uit onderzoek onder duizend Nederlanders. Ook vrezen ze dat hun kind informatie of foto’s deelt waarmee hij of zij later gechanteerd kan worden. Of dat hun kind zelfs afspreekt met vreemden die online contact zoeken.

Toch ondernemen ouders over het algemeen weinig actie. Verreweg de meeste vaders en moeders hebben op de computer geen beperkingen ingesteld voor bepaalde websites of apps. Zeven tips om je kind te beschermen tegen online gevaren:

1. Maak regels

Spreek af hoe lang je kind per dag op een scherm mag, waar je kind naar mag kijken en wat gepast online taalgebruik is.

2. Blijf erbij

Laat je kind in de woonkamer op zijn of haar tablet gaan. Jij hebt dan meer het gevoel te weten wat hij of zij uitvoert en je kind kan makkelijk naar je toe komen als er iets is.

3. Praat met je kind

Ga een open gesprek aan met je kind over internet en zijn of haar ervaringen, inclusief cyberpesten. Klik hier voor tips om met je kind in gesprek te gaan en klik hier voor meer informatie en tips over cyberpesten.

4. Leer je kind na te denken voordat hij of zij klikt

Of het nu gaat om online video’s, een onbekende link in een e-mail of surfen op het web, vertel je kind dat hij of zij niet zomaar op een link mag klikken. Hij of zij kan op gevaarlijke of ongepaste websites terechtkomen. Het klikken op een link is een veelgebruikte manier om persoonlijke of waardevolle informatie te stelen.

5. Wees alert op schadelijke content

Van websites tot apps en spellen tot online community’s: op het web is er van alles te vinden dat je kind zowel positief als negatief kan beïnvloeden. Het kan helpen om slimme software voor familiebeveiliging te gebruiken en regelmatig te controleren wat je kind online doet.

6. Bespreek de risico’s

Vertel je kind wat de gevaren zijn van het plaatsen en delen van persoonlijke informatie, vooral foto’s en video’s, op social media.

7. Geef het goede voorbeeld

Ga niet zelf urenlang op de tablet als je niet wilt dat je kind dat doet en laat zien hoe je je online hoort te gedragen.

Meer informatie

Meer informatie en tips over mediaopvoeding vind je op de websites www.mediaopvoeding.nl en www.mediawijsheid.nl

Bron: Ouders van Nu

Deel dit artikel: