7 tips om je beter te concentreren

Vind je het lastig om je te concentreren als je huiswerk maakt? Ben je snel afgeleid? Deze tips kunnen helpen!

Tip 1: Even geen socials

We weten het, het is niet de leukste tip. Het liefst ben je de hele dag online. Maar als je je telefoon aan de kant legt (en dan bedoelen we niet naast je op je bureau) en op stil zet, zal je merken dat je je veel beter kunt concentreren. En als je huiswerk af is, zit je toch met een veel relaxter gevoel op je telefoon?

Tip 2: Zorg voor rust en stilte

Waar maak je je huiswerk? Aan de keukentafel, aan een bureau in je kamer of op een studieplek op school? Het is belangrijk dat de plek waar je huiswerk maakt rustig en stil is. Aan de keukentafel is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee. Je ouders en broers/zussen zijn daar vast ook en kunnen je afleiden. Ook geluiden kunnen je afleiden, bijvoorbeeld een tv of radio die aanstaat. Kies een rustige en stille plek, dat is het beste voor je concentratie.

Tip: is er geen rustige of stille plek? Probeer dan eens huiswerk te maken met een koptelefoon op of oordopjes in. Zet rustige muziek op. Op Spotify en YouTube kan je veel afspeellijsten vinden voor concentratie/huiswerk maken.

Tip 3: Ruim op

Is je bureau een rommeltje? Liggen je studieboeken overal door het huis verspreid en moet je zoeken naar je rekenmachine? Dat maakt het lastig om je te concentreren. Ruim je studieplek op, zorg dat je alle spullen die je nodig hebt bij elkaar hebt. Zet dingen die je kunnen afleiden weg.

Tip 4: Zorg voor licht en frisse lucht

Ga op een plek zitten waar daglicht naar binnen komt. Kan dat niet? Zorg dan voor een goede lamp. Zorg ook voor frisse lucht, zet bijvoorbeeld een raampje open. Je hersenen hebben zuurstof nodig! Let er wel op dat het niet te koud of te warm is, want dat maakt het ook weer lastiger om je te concentreren.

Tip 5: Laat anderen weten dat ze je even niet kunnen storen

Zit je net lekker te werken op je rustige, opgeruimde studieplek… Komt je moeder binnen met een vraag. Of wil je broertje ineens met je spelen. Niet handig! Zeg dat je huiswerk gaat maken en dat je even niet gestoord wilt worden. Het kan ook handig zijn om je vrienden te laten weten dat je even niet bereikbaar bent, dat kan je rust geven en voorkomen dat je toch steeds even op je telefoon kijkt of je berichtjes hebt.

Tip 6: Maak een to do lijst

Heb je zo veel huiswerk dat je niet weet waar je moet beginnen? Begin dan met een to do lijst. Schrijf op een briefje wat je vandaag allemaal moet doen. Bedenk daarna in welke volgorde je het gaat doen. Dat kan overzicht en rust geven.

Tip 7: Stress? Doe er wat aan!

Merk je dat je veel aan het piekeren bent? Kom je er even niet uit? Stop dan even. Ga even naar buiten, een rondje lopen bijvoorbeeld. Daarna kan je je vaak weer beter concentreren. Kom je er echt niet uit, vraag dan iemand om je te helpen. Of schrijf je vragen op en bespreek die met de leraar.

We wensen je veel concentratie!

Deel dit artikel: