5 redenen waarom een huisdier goed is voor je kind

Wil je kind graag een huisdier, maar twijfel jij daarover? Er zijn natuurlijk veel dingen om over na te denken. Er moet in ieder geval genoeg tijd en zin zijn voor de dagelijkse verzorging van het dier. En ook niet alle huisdieren zijn geschikt voor jonge kinderen. Maar een huisdier kan heel positief zijn voor je kind! Hieronder vind je 5 redenen. Misschien helpt dit om een keuze te maken.

1: Verantwoordelijkheidsgevoel

Door voor een dier te zorgen, ontwikkelt je kind een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Een verantwoordelijkheidsgevoel hebben betekent dat je kind zich verplicht voelt om ervoor te zorgen dat iets goed gaat. In dit geval het zorgen voor het huisdier. Een huisdier heeft namelijk andere mensen nodig om voor hem of haar te zorgen, anders gaat het niet goed.

Het is dan wel de bedoeling dat je kind echt meehelpt en leert om hier ook zelf aan te denken. Maak duidelijke afspraken die passen bij de leeftijd van je kind en wat hij of zij kan. Onthoud wel: jij blijft altijd verantwoordelijk voor het huisdier. Als je je kind helemaal verantwoordelijk maakt voor het huisdier, dan kan dat te zwaar voor je kind zijn.

2: Zelfvertrouwen

Dieren kunnen een kind helpen om zich veilig te voelen. Net als een knuffeldier bij een jong kind. Het zorgen voor het huisdier en zien dat het daardoor goed met het huisdier gaat, kan je kind ook zelfverzekerder maken. Zo kan het hebben van een huisdier het zelfvertrouwen van je kind vergroten.

3: Een echte vriend

Een huisdier kan voor een kind een echte vriend zijn: een kameraadje die er altijd is. Op school wordt je kind misschien wel eens buitengesloten. Honden en katten zullen dat niet doen. Met een huisdier voelt je kind zich dan ook niet snel eenzaam. Huisdieren kunnen ook veel troost geven.

4: Beweging

De meeste huisdieren hebben beweging nodig, net als je kind! Doordat je kind veel met zijn of haar huisdier speelt of bijvoorbeeld de hond uitlaat, beweegt je kind meer en komt hij of zij ook vaker buiten.

5: Ontspanning

Huisdieren helpen goed tegen stress. Het aaien of knuffelen van een huisdier zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kind zich ontspant.

Bron: CJG043

Deel dit artikel: