12 tips om je baby te helpen met doorslapen

Gemiddeld slapen baby’s ’s nachts vijf à zes uur achter elkaar als ze zo’n 4 tot 5 maanden oud zijn. Wanneer jouw baby begint met doorslapen, is moeilijk te voorspellen. Ieder kind is uniek en volgt zijn of haar eigen ontwikkeling. Je kunt wel een paar dingen doen om hem of haar hierbij te helpen. Lees deze 12 tips van 24 Baby!

Tip 1: Zorg voor een veilige en rustige slaapomgeving

Je baby slaapt het beste in een rustige, prikkelarme en veilige slaapomgeving. Je kan daarbij denken aan rustige kleuren op de muren, zacht licht, verduisterende gordijnen, een prettige kamertemperatuur en weinig speelgoed om hem of haar heen. Een veilig ledikant of wieg met een stevig matras is ook heel belangrijk voor een goede nachtrust.

Tip 2: Maak duidelijk verschil tussen dag en nacht

Help je baby het verschil tussen dag en nacht te leren. Dat kan je doen door tijdens de nachtvoedingen niet te veel licht en geluid te maken. Laat tijdens de slaapjes overdag juist de gordijnen open. Zo ontwikkelt de biologische klok van je baby een gevoel voor dag en nacht. De biologische klok regelt wanneer je kindje wakker wordt en wanneer hij of zij in slaap valt. Als je baby ongeveer drie maanden oud is, kan je de gordijnen overdag het beste dicht doen. Vanaf die leeftijd maakt je baby in het donker namelijk het slaaphormoon melatonine aan, wat ervoor zorgt dat je baby beter in slaap kan vallen.

Tip 3: Gebruik een vast bedtijdritueel

Rust en regelmaat zijn belangrijk. Met een vast bedtijdritueel wordt het leven van je baby voorspelbaarder. Dit geeft een gevoel van veiligheid. Een vaste slaapgewoonte is ook goed voor de biologische klok. Dat zorgt er niet alleen voor dat je baby makkelijker in slaap valt, maar vergroot ook de kans op doorslapen. Een voorbeeld van een bedtijdritueel is: wassen, voeden, verhaaltje voorlezen, liedje zingen met alleen een nachtlampje aan. Laat het bedtijdritueel niet te lang duren, 20 tot 30 minuten is genoeg. Doe dit steeds in dezelfde volgorde.

Tip 4: Gebruik een slaapzak

Een slaapzak kan helpen om je baby rustig te laten slapen. Een deken kan een reden zijn waarom je kindje wakker wordt, omdat hij of zij de deken kan loswoelen. Bij een slaapzak gebeurt dit niet. Zeker bij een beweeglijke baby kan een slaapzak helpen.

Tip 5: Verminder onrustig slapen met inbakeren

Als je baby heel onrustig slaapt, kan je baby zichzelf wakker slaan met zijn of haar armpjes. Bij harde geluiden, temperatuursveranderingen of plotselinge bewegingen hebben baby’s ook vaak een schrikreflex, de Mororeflex. Bij deze reflex bewegen de armen en benen zich, wat de slaap kan verstoren. Inbakeren zorgt ervoor dat je baby dit niet doet en dat hij of zij rustiger wordt.

Ga alleen inbakeren na overleg met het consultatiebureau (klik hier voor onze contactgegevens). Als je kind kan omrollen, is het verstandig om met het inbakeren te stoppen. Als je baby op zijn of haar buik rolt en niet terug kan rollen, kan dat voor verstikkingsgevaar zorgen.

Tip 6: Zoek de oorzaak van het wakker worden

Baby’s kunnen om verschillende redenen wakker worden. Honger kan de oorzaak zijn, maar er kan ook iets anders zijn. Misschien heeft je baby het te koud, te warm, een volle luier of is er iets anders aan de hand. Probeer te zoeken naar de oorzaak. Je kunt je baby kalmeren door hem of haar te voeden, maar ook door te wiegen, inbakeren, schommelen, zingen of praten tegen je baby. Ook een fopspeen kan je baby rustig maken. Geef je borstvoeding? Wacht dan met het geven van de speen totdat het aanleggen goed gaat. Als je niet tot dat moment wacht, dan kan een speen de borstvoeding verstoren.

Tip 7: Zorg goed voor jezelf

De eerste maanden zijn voor jou zwaar. Zeker als je baby niet wil doorslapen. Je kan de avond en nacht ‘dienst’ afwisselen met je partner, zodat je om beurten rust hebt. Zorg goed voor jezelf en pak zo nodig overdag je rustmomenten. Hierdoor lukt het je ’s nachts beter om je baby weer rustig te krijgen. Twijfel ook niet om anderen om hulp te vragen bij taken als schoonmaken, koken en boodschappen doen.

Tip 8: Zorg dat je baby rustig is voor het slapen gaan

Een rustige avond maakt de overgang naar het bedtijdritueel soepeler. Doe iets rustigs in de uren voor het slapen gaan. Met een massage of een badje kan je baby lekker tot rust komen. Hierdoor valt hij of zij makkelijker in slaap. Dit vergroot ook de kans op doorslapen.

Tip 9: Houd je baby overdag niet wakker

Je baby overdag tegen zijn zin wakker houden heeft normaal gesproken geen zin. Door je baby wakker te houden raakt hij of zij alleen maar oververmoeid en krijgt je baby stress. Het stresshormoon cortisol wordt dan aangemaakt, waardoor in slaap vallen moeilijk wordt. Cortisol remt de werking van melatonine (het hormoon waardoor je baby makkelijker in slaap valt). Ook kunnen de extra prikkels en onrust ervoor zorgen dat je baby ’s nachts juist wakker wordt.

Tip 10: Ga overdag regelmatig naar buiten

Buitenlucht en daglicht hebben een positieve invloed op het slaapritme van je baby. Probeer elke dag minimaal dertig tot zestig minuten buiten te zijn. Je baby wordt er alert en energiek van en het daglicht is goed voor de biologische klok van je baby. Het licht vertelt de biologische klok dat het dag is en houdt je baby wakker. Wanneer het donker wordt, weet de biologische klok dat het tijd is om te gaan slapen. Dan wordt het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Je baby wordt hierdoor slaperig.

Tip 11: Reageer snel als je baby huilt

Je baby moet nog leren om weer in slaap te vallen als hij of zij ’s nachts wakker wordt. De eerste maanden heeft je baby jou nodig om hem of haar daarbij te helpen. Bijvoorbeeld door te voeden, wiegen, aaien, zingen of een speen te geven. Reageer snel en laat je baby niet te lang huilen als hij of zij wakker wordt. Dit voorkomt dat je baby overstuur wordt en zo krijg je hem of haar sneller kalm. Door met je baby samen op een kamer te slapen, kan je snel reageren.

Je hoeft niet bij elk piepje te reageren. Baby’s maken geluiden in hun slaap. Is je kindje niet echt wakker, laat hem of haar dan met rust. Anders verstoor je de slaap.

Tip 12: Herken tekens van vermoeidheid

Je baby laat op verschillende manieren zien dat hij of zij moe is. Probeer deze tekens te leren kennen, zodat je erop kan reageren. Op deze manier kan je je baby in bed leggen voordat hij of zij overprikkeld of oververmoeid wordt. Als je te lang wacht, wordt het in slaap vallen namelijk een stuk moeilijker. Deze tekens kunnen betekenen dat je baby moe is: gapen, in de ogen wrijven, staren, aan de oren zitten, niet meer willen spelen, nergens zin in hebben, opgetild willen worden en huilen.

Bron: 24 Baby

Deel dit artikel: