12 leuke dingen om thuis te doen in de meivakantie

Door het coronavirus is deze meivakantie anders dan anders. Wat zijn leuke dingen om thuis met je kinderen te doen? Hieronder vind je 12 ideeën!

1: Maak een bordspel

Zijn alle spelletjes in huis inmiddels al gespeeld? Maak jullie eigen bordspel! Verzin samen spelregels en knutsel een speelbord.

2: Foto speurtocht

Verstop knuffels of kleine voorwerpen op verschillende (verborgen) plekken in huis. Maak er foto’s van, print ze uit en laat de kinderen op zoek gaan!

3: Sokpoppen

Maak handpoppen van oude sokken en verzin een leuke theatervoorstelling.

4: Speel een fantasierol

Ga mee in de fantasie van je kind en speel een hele dag een rol. Bijvoorbeeld: jij bent de koningin en je zoon de koning, jullie wonen op een onbewoond eiland, jullie zijn buitenaardse wezens en niemand mag jullie ontdekken…

5: Een eigen moestuin

Maak samen een moestuintje. Reserveer een klein stukje in de tuin of vul een grote bloembak met grond. Koop samen zaadjes en plant ze in het moestuintje. Erg leuk om de plantjes te zien groeien en ook nog eens leerzaam voor je kind! Maak het extra leuk en laat je kind vrolijke moestuin-bordjes knutselen.

6: Verven met je voeten

Een lekker ‘kliederspel’ voor buiten: maak een voetenschilderij! Dit heb je nodig: een vel papier, verf, kwasten en een stoel om op te zitten. Ga naar buiten en leg het vel papier op de grond. Ga op de stoel zitten en klem een kwast stevig tussen je tenen. Doop de kwast in de verf en de pret kan beginnen! Wie maakt het mooiste voetenschilderij? Tip: gebruik waterverf die makkelijk weer van de voeten af te spoelen is.

7: Digitaal op pad

Zou je er normaal gesproken op uit gaan in de meivakantie? Een aantal musea zijn nu ook digitaal te bezoeken, bijvoorbeeld het Rijksmuseum of Van Gogh Museum. Of maak een digitale ‘wereldreis’ met je kind: op de website van Ouders van Nu vind je 10 mooie plekken in de wereld om samen te bekijken en via Google kan je digitaal door mooie natuurparken in Amerika wandelen.

8: Elkaar naschilderen

Speel een echte schilder en schilder elkaar na. Lijkt het schilderij een beetje? Wie kan het langst in een grappige pose model blijven staan?

9: Lekker bewegen met Zappsport

Zappsport deelt regelmatig leuke filmpjes voor kinderen om thuis lekker te bewegen. Bekijk de filmpjes van Zappsport hier.

10: Foto’s van vroeger namaken

Grappig om te doen: maak samen met je kinderen foto’s van vroeger na.

11: Boeken lezen via de ThuisBieb-app of WePboek

De Bibliotheek heeft een ThuisBieb-app gemaakt waar je 100 boeken digitaal kunt lezen, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Klik hier voor meer informatie over de ThuisBieb-app.

Op de website WePboek.nl kan je samen met je peuter kijken naar filmpjes waarin prentenboeken worden voorgelezen. Op de website vind je ook tips voor het voorlezen.

12: 1 minuut challenges

Doe ‘1 minuut challenges’ met elkaar. Bijvoorbeeld: kan jij in 1 minuut met een beschuit in je mond een liedje fluiten? Kan je langer dan 1 minuut op je handen staan? Hoeveel ballonnen kan je in 1 minuut opblazen? Hoeveel kleren kan je in 1 minuut aantrekken? Tip: doe de challenges samen met vriendjes of familie door te videobellen of elkaar filmpjes te sturen.

We wensen jullie een fijne meivakantie!

Bronnen: Ouders van Nu, Kidsproof